Fotoradar Na Autostradzie

• Autor wątku Autor wątku pawek121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawek121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przed świętami zaliczyłem wpadkę, pstryknęli mi foto na 60, a ja na zegarze miałem ze 150.
Pytanie czego mogę się spodziewać ?
Pewnie z 600 euro i 3 msc zakaz prowadzenia na terenie niemiec.
I tu kolejne pytanie, czy jeżeli podam, że to jechała moja kobieta to czy to przejdzie jak na foto raczej widać, że to facet.
I jeszcze jedno, czy można rozłożyć taki mandat i jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić.
Pozdrawiam

Tak, jeśli przekroczenie dozwolonej prędkości miało miejsce poza jakąś miejscowością (w PL poza terenem zabudowanym), to mandat przy takim przekroczeniu (przekroczenie powyżej 70 km/h) wynosi 600,- Euro, plus 3 mies. zakazu prowadzenia pojazdów i 2 punkty karne w kartocece wykroczeń drogowych we Flensburgu.
Jeśli to było wewnątrz jakiejś miejscowości (teren zabudowany), to mandat wynosi 680,- Euro, punkty karne i zakaz prowadzenia pojazdów taki sam, tj. 2 punkty karne i 3 mies. zakazu prowadzenia pojazdów. Wynika to z niemieckiego katalogu mandatów za wykroczenia na r. 2017 (Bußgeldkatalog 2107).
"Czy można rozłożyć taki mandat..." Chodzi chyba o rozłożenie na raty, nieprawdaż? A więc można napisać podanie o rozłożenie na raty, podając przyczyny niemożności zapłaty całości na raz. Przeważnie, tj. w ponad 90% rozkładają płatność na raty.

Ostatnia edycja:
Dziękuje, wszystko jasne. A jak to się ma z podaniem osoby kierującej, czy jak podam moją kobietę mimo, że na zdjęciu jest facet, to się nic nie stanie ?

pawek121 napisał:
Dziękuje, wszystko jasne. A jak to się ma z podaniem osoby kierującej, czy jak podam moją kobietę mimo, że na zdjęciu jest facet, to się nic nie stanie ?

Jezeli wyraznie widac, ze facet a ty podasz, ze kobieta to przy weryfikacji grozi ci sprawa karna. Nie ma co ryzykowac.

pawek121 napisał:
Zakładając konto zaakceptowałeś regulamin. Polecam teraz zapoznanie się z jego treścią i zmianę forum z podobnym pytaniem.

§ 164 niemieckiego kodeksu karnego:

Ust. 1. Kto przed urzędem lub urzędnikiem właściwym do przyjmowania zawiadomień o przestępstwie lub wojskowym przełożonym wbrew swojej wiedzy składa przeciwko innej osobie doniesienie o popełnieniu przez tę osobę przestępstwa lub czynu zabronionego lub o naruszeniu przepisów dyscyplinarnych, aby doprowadzić do wszczęcia postępowania przeciwko tej osobie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5-ciu albo karze grzywny.".

Podkreślam: Dla karalności czynu z tego przepisu nie ma najmniejszego znaczenia, czy osoba, którą sprawca niezgodnie z prawdą podał jako sprawcę jakiegoś karalnego czynu, zgodziła się na podanie jej jako sprawcy. Innymi słowy: nawet jeśli "jego kobieta" zgadza się na to, by ją podać jako osobę kierującą pojazdem, to nie zmienia to karalności z § 164 niem. kodeksu karnego.

Ostatnia edycja:
Powrót