Fotoradar, przekroczenie prędkości

• Autor wątku Autor wątku Szefcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szefcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
4 miesiące temu zostałem złapany na fotoradar za przekroczenie szybkości.Teraz dopiero zostałem o tym poinformowany. To był dzień zakupu własnie tego samochodu i nie jestem pewny cz to akurat ja jechałem tym autem.Prosze o porade cz y sprawa nie przedawniła sie i czy przyjąć mandat. Dzięki za wszelkie porady,

To jak nie podasz używajacego auta w chwili wykorczenia to jako właściciel będziesz odpowiadać za niepodanie tych danych.

no ale zawsze możesz nie pamiętać kto kierował - minęły przecież 4 miesiące - to nie jest karalne!

Podepnę się by nie zakładać nowego tematu. Rzecz dotyczy również zdjęcia z fotoradaru, które przyszło po 7 miesiącach na adres, pod którym nie mieszkam właśnie już te 7 miesięcy. Odebrali rodzice i przesłali na posterunek z adnotacją o nowym adresie. Pytanie moje dotyczy również terminu doręczenia takiego mandatu (a jeszcze nie dostałem zdjęcia). Czy jest jakaś wykładnia, która mówi o tym?

Znalazłem coś takiego:

Przepis prawny:
Art.97.§1.W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,

2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

-w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.

Czemu do SG? O ile rodzice mnie dobrze poinformowali to w kopercie były dwa wnioski do wypełnienia (czy ten na zdjęciu to ja czy nie) i zdjęcie. I to właśnie po konsultacji z odpowiednim posterunkiem odesłali do nich z moim nowym adresem. Jeszcze tego nie otrzymałem więc dlaczego do SG?

Dodam, że to pismo przyszło od Straż Gminna.

Dlatego Sąd Grodzki, że Policja nie może Ci ukarać mandatem po takim czasie..chodzi o to że teraz Sąd Grodzki może "klepnąć" karę i zasadniczo w całej sprawie tylko taka jest różnica..wcale nie oznacza to że musi surowiej ukarać niż zrobiłaby to Policja..

Dzięki @marpiet, teraz rozumiem o co chodzi. Może przybliżycie mi jeszcze jak to teraz będzie w praktyce. Czy mandat (na wniosek Straży Gminnej) wystawi poprostu sąd, czy może będę musiał się do sądu udać? Czy wiąże się to z jakimś wpisem w rejestr?

W międzyczasie dostałem to pismo ze zdjęciem od Straży Gminnej. Zastanawiam się co właściwie jest prawdą ponieważ w wyjaśnieniu do wezwania jest napisane cyt.:
"W związku z ... zwracam uwagę, że po otrzymaniu oświadczenia Straż prześle do Pana mandat karny....Nie nadesłanie oświadczenia skutkować będzie skierowaniem wniosku o ukaranie do sądu Rejonowego Wydział Grodzki w ..."

Mam podobna sytuacje. Dostałem pismo że w dniu 20.10.2006 ujawniono wykroczenie popełnione w dniu 06.08.2006r.

Cały czas sie zastanawiam jak to sie ma właśnie do cytowanego właśnie
"Art.97.§1.W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,

2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

-w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2."

Zdjecie oczywiście nieczytelne. Nie widać kto kierował samochodem.
Udało sie komus zasłonic terminem niewystawienia mandatu przez 30 dni ??

przekroczenie prędkości zarejestrowane przez fotoradar jest wykroczeniem.
Mandat jest jedną form ukarania ale nie obligatoryjną. Jeżeli minie termin 30 dni i jest podstawa do ukarania to kieruje się sprawę do Sądu Grodzkiego.
Od czasu popełnienia wykroczenia do chwili skierowania wniosku postępowanie można prowadzić do 1 roku.
Inna sprawą jest to, że kierujący, który popełnił w danym miejscu wykroczenie mieszka np. na drugim końcu Polski. Poza tym jego dane nie są wypisane na tablicach rejestracyjnych..czasami trzeba trochę czasu na dotarcie do właściciela a często nie okazuje się to proste..serio!

Powrót