Fotoradar

• Autor wątku Autor wątku Gosia3939
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosia3939

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,po powrocie z Dani dostałam pismo z fotoradaru ze zdjęciem drugiej osoby kierującej.auto było wypożyczone z wypożyczalni.fotoradar zarejestrował za szybką jazdę.wszystko w języku Duńskim.trochę udało mi się przetłumaczyć,że do końca tygosnia mam podać dane kierującego.jednakże w tym liście jest też podana jakaś ogromna kwota w wysokości 10000dk i dodatkowo 500dk -to wyczytałam na forach,że jest za przekroczenie prędkości powyżej 30%.z listu wynika też,że dozwolona prędkość była 70km/h a jechaliśmy 104.nie jest to mandat ale pismo,aby wskazać dane kierującego jednakże kwota która widnieje 10000dk mnie zmroziła.nie orientuje się ktoś czy to jest kara w momencie nie podania koerującego?czy tyle żądają za przekroczenie prędkości poza terenem zabudowanym o 30km?

Również mam pytanie,czy Dania już jest też wśród krajów,które ściągają należności poprzez Polski sąd?

Tak, dunskie mandaty sciaga sie w Polsce.
Pierwsza kara jest za niepodanie danych kierowcy.
Druga jest dla kierowcy.
Wszystkie informacje mozna podac przez strone internetowa, ktora jest tez po angielsku.

dziekuje bardzo za odpowiedz! a wiec te 10000dk jest za niepodanie kierujacego? jesli tak to sie troche uspokoilam:)

Tam jest wliczona kara, za jazde bez prawa jazdy (Dunczycy automatycznie tak zakladaja) oraz niepodanie danych kierowcy itd.

Ok.rozumiem.a jeszcze ostatnie pytanie.jeśli auto było wypożyczone na mnie a jechał nim ktoś inny to czy policja może również robić z tego problemy?czy może nałożyć jakąś karę?

Nie. Nie spotkalam sie z tym. Osoba kierujaca pojazdem musi przeslac skan prawa jazdy (przez strone internetowa) i czekac na kare. W przypadku duzej wysokosci, mozna prosic o rozlozenie na raty bez odsetek. Jest mozliwosc zmniejszenie kary w przypadku emerytow, studentow. I raczej nie pamietam innych wyjatkow.

Bardzo dziękuję za pomoc!!!

Powrót