M
martin555
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, przejeżdżałem ostatnio jadąc na wakacje przez Gminę Człuchów (niedaleko Szczecinka) na drodze krajowej nr 25 tuż za znakiem miejscowości ustawiony został przez straż miejską fotoradar ukryty w formie kosza na śmieci z naciągniętym workiem plastikowym i przykrywką, tak mi się spodobał ze zrobiłem mu zdjęcie aparatem cyfrowym w świetnej jakości z datą i godziną (dodam ze strażników brak, dopiero podjeżdżali z śniadaniem pod ustawiony fotoradar ) , jak się później okazało otrzymałem również zdjęcie z urzędu miasta, według fotoradaru jechałem 71km gdzie obowiązuje 50km, sprawa wydała mi się dziwna zwłaszcza ze miałem GPS który na pewno Prędkość poruszania się pokazywał nie większa niż 70, Dodatkowo wpisując w Google "Człuchów fotoradar" znalazłem wielu takich co miało 71 km/h dziwny zbieg okoliczności.. Dodatkowa sprawa legalizacji tych urządzeń, otrzymałem kopie legalizacji przez główny urząd miar z dnia 30pażdzeirnika 2008r, z tego co wiem długo terminowe legalizacje są dla stałych fotoradarów (jak policyjne) natomiast przenośne powinny mieć z tego dnia co są używane. coraz więcej miast zakupuje takie urządzenia nie dla prewencji i bezpieczeństwa a jedynie zęby wyłudzić w "legalny" sposób pieniądze. Pytanie co zrobić w tej sytuacji aby szukać sprawiedliwości zwłaszcza ze jestem zawodowym kierowcą z długoletnim stażem i jestem pewny ze próbują ze mnie nie uczciwie ściągnąć pieniądze.