Fryzjerka-nie mogę dostać stażu.

• Autor wątku Autor wątku wera123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wera123456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy <już 4 lata> byłam na praktykach w salonie fryzjerskim przez 3 lata i dostałam umowę o pracę. Czy urząd może mi odmówić staż czy mogę go dostać ?

1. Na jakim stanowisku odbywałaś praktyki i jak długo?
2. Na jakim stanowisku chcesz odbyć staż?
3. Czy zaliczasz się do grona osób ustawowo uprawnionych do odbycia stażu?

Kosssz napisał:
1. Na jakim stanowisku odbywałaś praktyki i jak długo?
2. Na jakim stanowisku chcesz odbyć staż?
3. Czy zaliczasz się do grona osób ustawowo uprawnionych do odbycia stażu?

Chodząc do szkoły 3 letniej miałam praktyki fryzjerskie dwa razy w tygodniu przez trzy lata <praktyka jako fryzjerka w zakładzie fryzjerskim> Chcę odbyć staż na stanowisku fryzjera . Tak zaliczam się do osób które mogą odbyć staż

STAŻ to nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą.

Skoro odbywałaś praktyki przez 3 lata, to znaczy, że nabyłaś umiejętności praktyczne do wykonywania pracy fryzjera, zatem kierowanie na staż jest bezcelowe.
Nie widzę możliwości, abyś została skierowana na staż jako fryzjer, ponieważ posiadasz już doświadczenie na tym stanowisku pracy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Skoro odbywałaś praktyki przez 3 lata, to znaczy, że nabyłaś umiejętności praktyczne do wykonywania pracy fryzjera, zatem kierowanie na staż jest bezcelowe.
Nie widzę możliwości, abyś została skierowana na staż jako fryzjer, ponieważ posiadasz już doświadczenie na tym stanowisku pracy.

I tak mi powiedziano. Ale dlaczego koleżanka z tego samego salonu co ja mając taką umowę<Dokładnie wszystko to samo> dostała staż fryzjera ?

Nie wiem, o to musisz zapytać UP. Może u koleżanki nie było wszystko to samo?
A jeśli było, nie powinna otrzymać skierowania.

Dokładnie wszystko to samo. Nawet praktyki odbywałyśmy w tym samym salonie..
Pytałam to mi powiedzieli że urzędy te mają inne prawa... Bo koleżanka i ja jesteśmy zarejestrowane w innych Up.

wera123456 napisał:
Bo koleżanka i ja jesteśmy zarejestrowane w innych Up.
No tak być nie powinno. Doświadczenie posiadacie obie, więc żadna nie powinna zostać skierowana na staż. Ale skoro to inny PUP, to nie możesz posługiwać się taką argumentacją, a PUP ze względu na ochronę danych osobowych nie będzie z tobą rozmawiał na temat osoby trzeciej.
Kiedykolwiek ktoś się dopatrzy w tamtejszym PUP, że koleżanka odbywała staż bezzasadnie.

Powrót