Fundacja - opłaty i wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku noxiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noxiss

Użytkownik
Odpowiedzi
329
Witam,

Zamierzam założyć fundację, która będzie pomagać rodzinom z niskimi zarobkami. Czytałem trochę o tym, o dotacjach itd. Jedna kwestia mnie zastanawia. Ja, jako osoba, która pracowałaby tam i byłaby prezesem tej fundacji, ile mógłbym sobie zabierać? Chodzi o mój zarobek. Ile procent? Słyszałem że chyba 10 %. Na początek sam bym pracował później z ludźmi (ile oni by mogli zabierać?). Jak to dokładnie wygląda? Pozdrawiam ;)

Niezbyt dużo. Jeśli w statucie będzie napisane, że pomagasz ludziom z niskimi zarobkami to legalnie możesz sobie pomagać (w końcu masz niskie zarobki). Jednak, jeśli będziesz sobie pomagać zbyt mocno to przestaniesz mieć niskie zarobki i wtedy nie możesz sobie już pomagać.

Nie wiem, co w twojej wykładni znaczy "niezbyt dużo"....

Według mnie zależy to od tego ile wynosiłby fundusz założycielski takiej fundacji, jakie wynagrodzenie przewidywałby statut tej fundacji, no i przede wszystkim jakie wynagrodzenie raczyliby Ci przyznać członkowie założyciele albo członkowie rady fundacji. A z dotacji możnaby zabierać tyle ile było uwzględnione w ofercie o przyznanie dotacji i na ile wyraziła zgodę instytucja przyznająca dotację. Choć ja się nie spotkałam z ofertą w której byłaby pozycja "wynagrodzenie prezesa za prezesowanie" :winko:

Nie wierzę w to, że ludzie, którzy prowadzą fundacje różnego typu, nie czerpią z tego korzyści chociażby w najmniejszym stopniu. Nikt nie pracuje za darmo, to przecież poświęcanie swojego czasu na zbożne cele. Jak dobrze zrozumiałem zależy od tego jakie zarobki będą widniały w zamierzeniach i finansach fundacji...Powiedzcie mi czy wszystkie przychody które otrzymuje fundacja muszą być księgowane, spisywane? Czy jest taka możliwość że darczyńca wpłaca pewną gotówkę, a księgowy wpisuje kwotę pomniejszoną o to co zabrał? Czy firmy dokładnie rozliczają się z tego, co przekazują na rzecz fundacji? Interesuje mnie ten temat bo firmy szukają fundacji aby ominąć podatek, a ja chciałbym poznać schemat takiego działania, bo nie orientuję się dobrze w tej materii.. ;)

Kod:
Czy firmy dokładnie rozliczają się z tego, co przekazują na rzecz fundacji? Interesuje mnie ten temat bo firmy szukają fundacji aby ominąć podatek,

Fundacje tak jak i inne firmy obowiązuje ustawa o rachunkowości. Ustawa o fundacjach, jeśli jest również organizacją pożytku publicznego (można na nią przekazywać 1% podatku od dochodu) ustawa o tych organizacjach + obowiązek składania corocznych sprawozdań do ministra pracy i polityki społecznej oraz prowadzenia w związku z tym pełnej księgowości.
Czyli jeśli firma chce "uciec" od podatku z jakieś kwoty musi mieć tą kwotę odpowiednio udokumentowaną przez organizację, której przelała pieniądze, więc w firmie musi być np. - 10 tys a w fundacji +10 tys. I pieniążki te muszą być wykorzystane na cele zaznaczone w ustawie jako zwolnione od PDOC.

Kod:
Nikt nie pracuje za darmo, to przecież poświęcanie swojego czasu na zbożne cele
Znam takich co pracują to wolontariusze.

Nie zrozumiałem tego w jakim sposób ominąć ten podatek doch, tak jak to wytłumaczyłeś powyżej. Podaj konkretny przykład. Fundacje właśnie są także po to ,aby firmy mogły tam wpłacać, tylko w jaki sposób się to odbywa?

Kod:
Nie zrozumiałem tego w jakim sposób ominąć ten podatek doch, tak jak to wytłumaczyłeś powyżej.

No właśnie pisałam, że ominięcie tego podatku i zaniżanie pozyskanych kwot jest niemożliwe a już na 100% nielegalne.

Powrót