Fundusz alimentacyjny a komornik

• Autor wątku Autor wątku mickorp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mickorp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
W zeszłym roku udało mi się na siebie uzyskać świadczenie z funduszu alimentacyjnego. Ojciec - dłużnik uchyla się od obowiązku i przez to ma około 20 tys. złotych długu. Zasądzone alimenty są w kwocie 400 zł/mies. W momencie kiedy dostałem pierwszy przelew z funduszu okazało się, że ojciec ma pracę więc ma z czego spłacać dług. Dostałem też od komornika pieniądze. Po 2 wpłatach od komornika dostałem zawiadomienie o zwrocie nieprawnie pobranych alimentów, ponieważ świadczenie dostaję z funduszu. Po wyjaśnieniu sytuacji pieniądze zwróciłem, a potem i tak jakaś część znów wpłynęła do mnie. U komornika było ustalone, że mogę pobierać świadczenia z funduszu, a to co komornik ściągnie z dłużnika podzieli tak żeby zwrócić funduszowi i oddać coś dla mnie na poczet długu, który ma wobec mnie. W międzyczasie zmieniła się kancelaria komornicza, ponieważ komornik zmarł i ktoś inny przejął sprawę. Po rozmowie z nowym komornikiem udało mi się dojść z nim do porozumienia, że nadal może tak być, że dostaję pieniądze z funduszu i spłatę długu od komornika. W piątek dostałem list od komornika, że muszę zwrócić nieprawnie pobrane pieniądze za luty i marzec 2017.
Czy muszę zwracać te pieniądze? Co mam mu powiedzieć żeby zrozumiał, że to ma iść na poczet długu, a nie obecnych alimentów.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam serdecznie.
Michał.

Powrót