Fundusz Alimetacyjny, osoba prywatna a odebranie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku LukaszLaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszLaw

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witam,

FA może odebrać prawo jazdy za zaległe alimenty ale ja jako osoba prywatna, której dłużnik nie płaci nie może tego zrobić( według mojej obecnej wiedzy, dowiadywałem się tego u komornika, Startostwa i MOPS)? Czy z punktu widzenia prawa nie łamie to jakieś zasady równości?

Zacząłem czytać Dz. U. z 2012r. poz. 1228 ale trudno zrozumieć cokolwiek. Wszystko pisane jest fachowym językiem z którym miałem mało do czynienia w całym życiu. Może ktoś coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
FA może odebrać prawo jazdy za zaległe alimenty ale ja jako osoba prywatna, której dłużnik nie płaci nie może tego zrobić( według mojej obecnej wiedzy, dowiadywałem się tego u komornika, Startostwa i MOPS)?

Zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy wydaje starosta na wniosek właściwego organu.

http://forumprawne.org/prawo-rodzin...y-chce-mi-zabrac-prawo-jazdy.html#post2725903

Czy z punktu widzenia prawa nie łamie to jakieś zasady równości?

A na czym rzekomo polega to łamanie zasad równości?

thebest napisał:
A na czym rzekomo polega to łamanie zasad równości?
Rozumiem pytajacego.Na tym,ze skoro FA sie nie nalezy,to nic nie moze zdzialac,bo wszelkie postepowania beda umarzane.
Nawet ,jak MOPS (na wniosek pokrzywdzonego) zlozy z ART.209 kk ,to prokuratura postepowanie umorzy.Jak skieruje o zatrzymanie "prawka",reakcja bedzie podobna.Nikt nie bedzie sie zastanawial,czy bylo cokolwiek placone,bo z kasy"panstwowej" nie idzie.To po krotce.
Zsady rownosci,wg mnie takze,kazde dziecko ma takie same prawo do otrzymania pieniedzy na utrzymanie i dochodzenia ich od dluznika.W tym wypadku,dzieci sie dziela na te z prawem do FA i nie.

skoro FA sie nie nalezy,to nic nie moze zdzialac

To nie jest prawda. Osoba uprawniona może złożyć wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.

Zsady rownosci,wg mnie takze,kazde dziecko ma takie same prawo do otrzymania pieniedzy na utrzymanie i dochodzenia ich od dluznika.

A nie ma?

W tym wypadku,dzieci sie dziela na te z prawem do FA i nie.

Taka jest istota pomocy społecznej, że określone świadczenia przysługują, jeśli zostaną spełnione określone kryteria.

thebest napisał:
Osoba uprawniona może złożyć wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
Zlozyc moze,ale dzialania nie sa podejmowane(wiem o czym pisze).
thebest napisał:
Skoro przy otrzymywaniu pieniedzy z FA ,MOPS ma obowiazek podjac dzialania wobec dluznika,a bez-nie,to nie ma.
Nie mowimy o swiadczeniach,ale o rownym prawu do ich odzyskania(uzyskania,jak kto woli),bo to,ze sie naleza,ustalil juz sad.

Skoro przy otrzymywaniu pieniedzy z FA ,MOPS ma obowiazek podjac dzialania wobec dluznika,a bez-nie,to nie ma.

W razie otrzymania wniosku osoby uprawnionej organ właściwy wierzyciela również ma obowiązek wystąpić z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
Przepis prawny:
5.Organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku:
1) otrzymania wniosku, o którym mowa w ust. 1;
2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego;
3) umieszczenia osoby uprawnionej w pieczy zastępczej.

thebest napisał:
W razie otrzymania wniosku osoby uprawnionej
I to jest roznica.Kiedy otrzymujesz FA,nic nie musisz robic(wszystko jest z urzedu).
Kazda sprawa z Art.209 kk ,to czas i pieniadze(dzien wolny).Kiedy zglaszasz sie do MOPS,traktuja Cie ,jak intruza,bo bez Ciebie tez maja pelne rece roboty.Wiedza tez,ze i tak ich starania"pojda" na marne,bo skoro nie nalezy sie FA,to dziecko nie jest w niedostatku(skoro zyje).Niedawnu uslyszalam,ze sie "uwzielam" na ex,bo przeciez ...zyje.

Powrót