Funduszu Alimentacyjny zwrot świadczenia nienależnie wygzekwowanego

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam.Ponad 3 lata temu upadła podstawa prawna do wypłat z FA.(pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności),w związku z tym umorzenie egzekucji komorniczej,MOPS złożył skargę na czynności komornika w związku z tym że nie wszczął postępowania egzekucyjnego na ich wniosek, skarga została oddalona postanowieniem końcowym nie zaskarżalnym.Decyzje Mops w tej sprawie SKO uchylyło i stwierdziło nieważność oraz ,że świadczenia były nie należnie pobrane.
Mops do dziś nie zwrócił środków nienależnie wygzekwowanych.
Czy nie należy tu złożyć pozew o bezpodstawne wzbogacenie?

skoro MOPS wypłacał wierzycielce świadczenia, jak już wcześniej pisałeś za okres 4 lat, 2011-2015 to zażądał zwrotu.
Za jaki okres pozbawiono tytułu wykonalności?

Agnieszka3M napisał:
skoro MOPS wypłacał wierzycielce świadczenia, jak już wcześniej pisałeś za okres 4 lat, 2011-2015 to zażądał zwrotu.
Za cały okres

Agnieszka3M napisał:

Z godnie z decyzjami SKO i Postanowieniem Sądu MOPS nie może żądać nic odemnie, bo wypłacił nienależne świadczenia.A ja nie jestem dłużnikiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pokaż ten wyrok (ale bez danych)

pawlo0912 napisał:
bo wypłacił nienależne świadczenia
SKO stwierdziło nieważność decyzji przyznającej wierzycielce świadczenia?

Agnieszka3M napisał:
pokaż ten wyrok (ale bez danych)

SKO stwierdziło nieważność decyzji przyznającej wierzycielce świadczenia?

Tak,ponadto z godnie z przepisami ona nie była wierzycielem tylko przedstawicielem ustawowym wierzyciela w tym przypadku dziecka,a że ja przejołem pieczę nad dziećmi to ja byłem przedstawicielem.

Próbuję dodać załącznik pdf ale nie wchodzi ,więc za cytuję,, pozbawić tytuł wykonawczy wykonalności ugody z dnia...... sygn.akt......"
Mój pełnomocnik wnosił powództwo o pozbawienie w całości, jak również pełnomocnik dzieci który działał jako kurator, który zastępował wtedy dzieci.

Mogę dodać jedynie dla innych tak jak wskazało SKO ,że nie można prowadzić egzekucji na podstawie samych decyzji ostatecznych i po umorzeniu egzekucji przez komornika nie ma podstawy prawnej, ponieważ do egzekucji sądowej trzeba mieć tytuł Sądowy wykonawczy z klauzlą wykonalności tylko i wyłącznie na jego podstawie może FA prowadzić egzekucję.

można prowadzić egzekucje na podstawie samych decyzji i często tak się zdarza, że dzieci już dawno dorosłe, alimentów bieżących nie ma (zaległości zostały spłacone) a tu nagle dłużnik uzyskuje dochód np emeryturę.

pawlo0912 napisał:
Mops do dziś nie zwrócił środków nienależnie wygzekwowanych.
Występowałeś o zwrot?

Agnieszka3M napisał:
można prowadzić egzekucje na podstawie samych decyzji i często tak się zdarza, że dzieci już dawno dorosłe, alimentów bieżących nie ma (zaległości zostały spłacone) a tu nagle dłużnik uzyskuje dochód np emeryturę.

Występowałeś o zwrot?
Tak występowałem dwa razy w formie wezwania .Zero odpowiedzi. Nawet posłużyłem się taką decyzja innego OPS ,gdzie pieniądze zwrócono.
Dlatego skłaniam się ku temu by złożyć powództwo o bez podstawne wzbogacenie.

Agnieszka3M napisał:

Powyższe tylko dlatego że tytuł Sądowy wykonawczy nie został pozbawiony wykonalności i jest w obiegu prawnym . Ale w przypadku pozbawienia tytuł wykonawczego wykonalności nie może Mops prowadzić egzekucji
Na podstawie samych decyzji. Agnieszka3M często w MOPS źle interpretują przepisy kpc oraz ustawę o alimentach .

tylko kto jest wzbogacony, gmina i Skarb Państwa.
Jeżeli nie ma decyzji przyznających świadczenie to wyegzekowane środki były przekazane niezgodnie z kolejnością z art 28 i tu bym widziała podstawę do zwrotu

Gmina,Mops bo działa z upoważnienia
prezydenta miasta bezpodstawnie wzbogacona,wyegzekwowała środki które jej się nie należały i jako instytucja musi je zwrócić. Tak jak wyżej wspomniałem, posiadam udostępnioną decyzję innego ośrodka aktualną z początku roku z innego miasta w prawie identycznej sprawie bo tam tytuł wykonawczy był pozbawiony tylko za okres i ośrodek zwrócił te pieniądze Uzasadnieniem tej decyzji jest to że w związku z pozbawieniem tytułu wykonawczy wykonalności i umorzeniem komorniczym zwracają środki nienależnie wygzekwowane.

Można i w tą stronę w art.28 ale oni jak to urzędy myślą że sa nie doruszenia.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

tylko 40 % zostaje w gminie, 60% wraca do budżetu Państwa, może faktycznie 410 kc.

Raczej to będzie 410 kc.
Ponadto zastanawiam się jeszcze nad jednym pozwem wobec nich o naruszenie dóbr osobistych. Odpowiadając na moje pisma cały czas używali słowa dłużnik alimentacyjny,nie chcieli usunąć wpisów w BIG czy KRD sam poskładałem sprzeciwy od wpisów biura uznały moje sprzeciwy i usunęły wpisy oraz wskazały że mogę wystąpić wobec nich do Sądu ,że od 2018r nie zrobili tego.

Powrót