Garaż na gruncie wynajmowanym od miasta

• Autor wątku Autor wątku mmkkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmkkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Nabyłam garaż (a właściwie nakłady na boks garażowy) na najmowanym od miasta gruncie (umowa najmu gruntu). Otrzymałam teraz umowę od urzędu miasta i znajduje się w niej zapis nie mogę przekazać przedmiotu najmu w podnajem lub do bezpłatnego korzystania. Czy miasto ma prawo zakazać mi wynajmowania garażu? Wynajmuję grunt, garaż (nakłady są moje), czy mogę z garażem robić co chcę, czy niekoniecznie?

Skoro wynajmujesz to oczywiście, że nie możesz zrobić co zechcesz a jedynie korzystać z niego tak jak to ustaliłaś z miastem.

To posiadając nakłady nie mam żadnych praw?
Wynajmujący może wpisać w umowie cokolwiek zechce, a ja muszę się do tego dostosować?
Dodam, że przez zakupem nie miałam wglądu do umowy, bo urząd "tworzył" nowy wzór...

mmkkk napisał:
Wynajmujący może wpisać w umowie cokolwiek zechce, a ja muszę się do tego dostosować?

Nikt cię nie zmuszał chyba do podpisania tej umowy ?

mmkkk napisał:
Dodam, że przez zakupem nie miałam wglądu do umowy, bo urząd "tworzył" nowy wzór...

Czyli podpisałaś nie czytając ?

Odpowiedź na twoje pytanie jest dwa posty wyżej.

WCJ napisał:
Nikt cię nie zmuszał chyba do podpisania tej umowy ?

Czyli podpisałaś nie czytając ?

Odpowiedź na twoje pytanie jest dwa posty wyżej.

Chyba się nie rozumiemy... niczego jeszcze nie podpisałam.
- Nakłady na garaż odkupiłam od innej osoby fizycznej (osoba ta miała zaświadczenie z urzędu, że może te nakłady sprzedać),
- Umowa najmu jest tworzona z urzędem, po odkupieniu nakładów od poprzedniego posiadacza.
- Z umową sprzedaży nakładów udaliśmy się do urzędu i urząd miał 30 dni na sporządzenie umowy najmu (do którego wzoru nie mieliśmy wglądu, bo urząd tworzył nowy wzór).
- po 30 dniach urząd przedstawił nam do podpisania umowę najmu "na swoich warunkach", które nam nie odpowiadają i o których nie było mowy w umowie najmu poprzedniego posiadacza nakładów.
Stąd moje pytanie... Czy w takiej umowie urząd może sobie wpisać co zechce?
Że nie mogę podnajmować garażu, że w każdej chwili może wejść do niego itd.
Czy moje nakłady nic nie znaczą?

Powrót