Garaż podziemny z zakazem wjazdu LPG

• Autor wątku Autor wątku galanu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galanu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Bardzo proszę Państwa o pomoc.

Niedawno zakupiłem mieszkanie od dewelopera wraz z miejscem postojowym w paringu podziemnym wielostanowiskowym. Na etapie podpisywania umowy z deweloperem nikt nie uprzedził mnie, iż do garażu nie będzie można wjezdzac autem wyposazonym w instalację LPG. O takim zakazie dowiedzialem się dopiero w momencie wprowadzenia się do mieszkania.

Nad wjazdem wisi tabliczka informująca o powyzszym zakazie. Co mam robić?? Czy jestem zmuszony do sprzedaży samochodu, który kupiłem ledwie kilka miesiecy temu? Gdyby deweloper poinformował mnie o zakazie prawdopodobnie zrezygnowałbym z zakupu mieszkaania, a juz na pewno miejsca postojowego. Zapłaciłem ponad 20.000zł za miejsce na którym nie mogę teraz zaparkować auta :/

Garaż wyposażony jest w detektory LPG. Nie wiem czy ma wentylację mechaniczną, ale wydaje mi się, że tak...

Czy taki zakaz ma wogóle moc prawną? Czy zarządca nieruchomości może w jakikolwiek sposób ukarać mnie za parkowanie auta z instalacją LPG??

Co robić? Sprzedać auto czy zignorować zakaz i parkować?

W garażach podziemnych nie można parkować samochodów z instalacją gazową LPG, ponieważ gaz ten jest cięższy od powietrza i zostaje na dole pomieszczenia, przez co system wentylacji nie jest w stanie odpowiednio wentylować takiego pomieszczenia. Inaczej jest z instalacją gazową CNG. Gaz ten nie jest przechowywany w postaci ciekłej i nie ma takiego problemu jak z LPG.
Wspólnota może pozwać właściciela naruszającego porządek domowy i uzyskać wyrok zakazujący dalszych naruszeń. W tym wypadku naruszeniem byłoby parkowanie. Dopiero na podstawie prawomocnego wyroku możliwe byłoby odholowanie pojazdu, oczywiście na koszt właściciela.

Ale jak się okazuje z tym LPG to nie jest taka oczywista sprawa, bo:

A. "Aktualnie obowiązujące przepisy przeciwpożarowe nie regulują kwestii parkowania samochodów zasilanych gazem płynnym propan – butan (LPG ) w garażach podziemnych"
źródło: Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej - Serwis www (pl) - Pytania i odpowiedzi Komendanta Głównego PSP

B. "Z jednej strony nie istnieją obecnie żadne zakazy dotyczące wprost parkowania. Z drugiej § 108 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie nakazuje aby: garaże zamknięte, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem płynnym propan – butan, i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu powinny posiadały wentylację mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan.
źródło: Czy wspólnota mieszkaniowa może zakazać parkowania samochodu na LPG w garażu? | Radzimy.co

a co jeśli wjeżdżając do takiego garażu będe przełączał na benzyne ?? I wjeżdżał na benzynie ??

No i co z tego, że przełączysz jak gaz jest w środku????

no oto że wtedy nie wjeżdżam na gazie i ten gaz nie opada na dół jak wspomniałeś wyżej i niema zagrożenia że zostaną opary i może ulec wybuch . No a z butli ten gaz nie wyparuje.

Butla może się rozszczelnić i dojść do eksplozji.....

Nawiązując do pytania gdzie poruszona jest kwestia garażu podziemnego chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w kwestii parkingu piętrowego naziemnego gdzie również jest zakaz wjazdu samochodów z LPG.

Kolego Galanu, straszne głupoty opowiadasz sam przecząc sobie w poście. A według Ciebie w jakiej niby postaci przewożony jest w butli gaz LPG? No właśnie w ciekłej, bo po to jest w samochodzie parownik, zwany też reduktorem, który po podgrzaniu go płynem chłodnicznym powoduje przejście ze stanu ciekłego w lotny. Ale nie będziemy się tu rozwodzić o technicznych aspektach instalacji gazowych. Low Pressure Gas jak sama nazwa mówi nie jest gazem niebezpiecznym..mało kto wie ale jego indeks palności jest dużo mniejszy niż benzyny, więc jeżeli któryś z Panów twierdzi że po rozszczelnieniu butli gaz ten wybucha to z pewnością są to właściciele dumnie kopcących diesli. Co do benzyny jest duuuużo bardziej wybuchowa od gazu LPG. Gaz CNG (Compressed natural gas) jest z kolei i tyle niebezpieczny że przechowywany jest w butlach w samochodzie pod bardzo dużym ciśnieniem 20-25Mpa..i to dopiero jest bomba na kołach. Ale nie popadajmy w paranoję. Każde auto które ma poprawnie zamontowaną instalację gazową, odpowiednie papiery certyfikaty i przegląd ma prawo poruszać się i parkować we wszystkich miejscach gdzie jest do dopuszczone przepisami ogólnymi, z deifnicji miejsca te nazywamy "parkingami". Co do znaków zakazu wjazdu pojazdó zasilanych LPG na parkingi podziemnie nie ma przepisu który by tego zabraniał. Jeżeli ktoś straszy kierowcę że na parkignu są czujniki LPG i oni wykryją że ktoś wjechał z LPG własnie to ludzie zastanówcie się na logikę jak mieli by do tego dojść?Przecież z samochodu zasilanego LPG z rury wydechowej nie wychodzi gaz tylko para wodna. A czujniki te mogą ewentualnie służyć ewentualnemu wykryciu nieszczelności takiej instalacji i system automatycznego wietrzenia powinien wtedy otworzyć bramy garażowe aby powietrze zostałe wymienione.
O ile mnie moja wiedza nie myli, dziennik ustaw nie określa znaku "zakaz wjazdu pojazdów zasilanych LPG" w sposób widoczny na wszystkich wjazdach do parkingów podziemnych..ponieważ w ogóle go nie określa. Osobiście szukałem, kopałem i nie udało mi się odnaleźć takiego zapisu aby taki znak gdziekolwiek istniał w oficjalnym rozporządzeniu więc jak domniemam jest on tylko i wyłączine ogólnie rozpowszechnionym wytworem właścicieli takich parkingów.
Jeszcze raz mówię i podkreślam z całą stanowczością:
Nie ma przepisów zabraniających wjazdu pojazdami zasilanymi LPG na parkingi podziemne, naziemne, galeryjne, pod blokami i inne tego typu. Jedynym przepisem który będzie działał na niekorzyść kierowcy takiego samochodu może być przepis po prostu o tym, że zarządca danego terenu, ale musi to być teren prywatny, nie życzy sobie aby takie samochody na jego teren wjeżdżały, natomniast nie określa tego ani kodeks Prawo o ruchu drogowym ani też inne przepisy odrębne stanowiące jego integralną część.
Pozdrawiam

djremix1 napisał:
Low Pressure Gas jak sama nazwa mówi nie jest gazem niebezpiecznym..
Sama nazwa nic takiego nie mówi. Co to w ogóle jest ten Low Pressure Gas i jak się ma do omawianego w wątku LPG (Liquefied petroleum gas)?

Co do LPG - tak, jak pisali przedmówcy, nie ma przepisów, które pozwalałyby karać za wjazd na parking podziemny z taką instalacją. Wszystko co może zrobić właściciel / zarządca obiektu, to ścigać na drodze cywilnej - pewnie również z wątpliwym skutkiem.

Co do nazwy masz rację Ripper, mój błąd. Ale nie o samą nazwę tu chodziło właśnie a o pozostałe wątki..

Nie musi byc przepisów, moga byc wewnetrzne regulacje spoldzielni. I rowniez nalezy ich przestrzegac.

Najpierw sprawdz czy znak ma pokrycie w przepisach wewnetrznych spoldzielni/wspolnoty. Byc moze ktos go postawil bo tak, a zapisu w regulaminie wspolnoty nie ma. :)

Powrót