Gawerba i umowa o prace w PL - Pilne

• Autor wątku Autor wątku Kubaaa3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kubaaa3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Bardzo proszę o udzielenie informacji. Czy jeśli pracując caly czas w Polsce (umowa o prace na czas nieokreślony), mogę zarejestrować działaność Gawerbe w Niemczech i przez okres 3 miesięcy pracować zarówno w Polsce jak i Niemczech?
Czy mają zastosowanie progi zwolnienia z podatku dochodowego ~9tys euro i podatku VAT 17,5 tys euro - przy założeniu, że praca będzie trwać przez okres 3 miesięcy(przychody około 3 tys euro miesięcznie). Gdybym nie pracowal tez w Polsce to byłbym zwolniony i z podatku dochodowego i VAT?
A co jeśli uzyskuje rownież w Polsce z tytulu umowy o prace w innej branzy wynagordzenie 4400 zł brutto/miesiac?

Przejrzałem tysiące stron i nadal nie wiem :(

Na tym forum chyba wszystko odnośnie gewerby też przeszukałem.

Czy ustalając czy zmieściłem się w zwolnionym z podatku podatku dochodowym (~9tys.Euro) oraz podatku VAT(17500euro), brane pod uwagę są dochody uzyskiwane w Polsce z pracy na etacie czy tylko to co będzie dotyczy gewerby w Niemczech?

I czy deklarując że nie przekroczę w danym roku 17500 obrotu będąc małych przedsiębiorcą a potem od kniec roku okaże sie że 17500 zostało przekroczone muszę nadplacić VAT za caly minony rok czy obowiązywac będzie dopiero na kolejny rok jesli nadal prowadziłbym gewerbe?

Powrót