Gazeta Frankfurter Allgemeine Zeitung pozywa Sfora.pl za łamanie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku ojdas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojdas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Dziś znalazłem informację Wydawca niemieckiej gazety Frankfurter Allgemeine Zeitung pozywa wydawcę polskiego serwisu Sfora.pl | Forsal.pl - Giełda, Waluty, Finanse iż gazeta Allgemeine Zeitung pozywa serwis Sfora.pl za łamanie praw autorskich. Mam pytanie jaka może być podstawa prawna takiego pozowania, skoro ponoć można na bazie innej informacji, opisać ją własnymi słowami, we własnym serwisie? W informacji na stronie www, do której podałem linka czytamy: "Serwis publikuje skróty informacji i linki do tekstów wydawców prasowych. Ci zarzucają mu, że są to tzw. linki płytkie, co oznacza, że formalnie użytkownik wciąż jest na serwerach Sfory."

Myslę, że tamat warty uwagi, gdyż w Polsce jest sporo serwisów, np. blogowych, gdzie właściciele piszczą teksty, podpierając się źródłem, z którego wyczytali daną informację.

pzdr.
Piotr

Ostatnia edycja:
ojdas napisał:
"Serwis publikuje skróty informacji i linki do tekstów wydawców prasowych. Ci zarzucają mu, że są to tzw. linki płytkie, co oznacza, że formalnie użytkownik wciąż jest na serwerach Sfory."
#1. mowa jest o streszczeniach artykułów, które mogą być interpretowane jako opracowania utworu pierwotnego, na rozpowszechnianie których potrzebne są zgody autorów utworów pierwotnych. Co innego, gdyby były to informacje napisane własnoręcznie na podstawie artykułów. Ale oczywiście - granica będzie bardzo delikatna...

#2. a co do linków (deep-linków) to tu jest poważna dyskusja a propos interpretacji, czy jest to rozpowszechnianie utworów, czy też nie (Art.50. upaipp). Ja przykładowo przychylam się do twierdzenia, że jest to forma rozpowszechniania. Tym niemniej przed polskimi sądami sprawa będzie otwarta, a zwłaszcza w kontekście, że internauta de facto nie opuszcza stron pozwanych...

#3. nie wiem, czy artykuł mówi CAŁĄ prawdę o sytuacji lub czy informacja nie jest zniekształcona - bo praktyki kopiowania czyichś treści informacyjnych / prasowych są ścigane w Europie zachodniej z tytułu ustaw (odpowiedników) o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. A może będzie i tak, i tak...

linki płytkie to coś w stylu linku do całego artykułu ale zamieszczonego na serwerze tym samym co link (inna podstrona), lub strona -ta właściwa- jest wyświetlana w ramce na serwie w tym wypadku Sfory.
ja tak to rozumiem
/pozdrawiam

Powrót