Gazetka

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. Mam zamiar założyć gazetkę, dostępna będzie na internecie w formie pdf.
I teraz w związku z tym mam pytanie:

1. W niej będzie zestawienie co warte jest kupienia, czy jak załóżmy będzie.
Telewizor:
Sony i nazwa jakiegoś modelu
To czy muszę mieć zgodę tej firmy na wykorzystanie jej nazwy?

2. Czy jak mam jakąś rzecz i chcę napisać o niej recenzję robię tej rzeczy sam zdjęcia, to muszę mieć jakaś zgodę tej firmy co wyprodukowała tą rzecz na publikację zdjęcia ich produktu?

3. Czy jak chcę pokazać zdjęcie jakiegoś produktu, to zdjęcie jest na stronie producenta. To muszę posiadać jego zgodę na umieszczenie w tej gazetce?

1. Nie.

2. Nie.

3. Tak. Ale zazwyczaj za zdjęcia reklamowe nikt nie ściga.

Taka gazetka będzie dostępna w internecie za darmo, czy muszę ją gdzieś rejestrować. Trzeba założyć działalność żeby taka gazetka była? Na razie z tej gazetki nie będę zarabiał za umieszczanie reklam.

Oraz mam odpowiedź od kilku firm na e-mail że wyrażają zgodę na umieszczenie ich zdjęć w tej gazetce, oraz opis danego przedmiotu. Czy taka zgoda wystarczy żebym mógł spokojnie zamieszczać ich zdjęcia czy coś jeszcze potrzeba?

Tak, taka zgoda wystarczy.
Czasem na samej stronie producenta jest zapisana zgoda na użycie zdjęć w celach reklamowych/handlowych.

a jak z tym pytaniem:
Taka gazetka będzie dostępna w internecie za darmo, czy muszę ją gdzieś rejestrować. Trzeba założyć działalność żeby taka gazetka była? Na razie z tej gazetki nie będę zarabiał za umieszczanie reklam.

Powrót