gazociąg na działce

• Autor wątku Autor wątku monika475
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika475

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem: przez działkę, którą chcę kupić przebiega gazociąg kopalniany o średnicy 50 mm o ciśnieniu P=1,4-1,8 MPa, normalnie wg ustawy odległość od obiektów terenowych powinna wynosić min. 15m. Włąściciel tej działki zwrócił się z prośbą do PGNiG o zmniejszenie odległości podstawowej, PGNiG w odpowiedzi odpisał, że w związku z planowaną zabudową ww działki informuje, że zgodnie z par. 6 ust 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i handlu z 14 listopada 1995r w związku z par 89 rozp. Ministra Gospodarki z dnia 30 lipca 2001r w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać sieci gazowe po uwzględnieniu spadku naprężeń zredukowanych w ściance rury ponad 30% oraz kontroli warunków techniczno-ruchowych gazociągu przeprowadzonych komisyjnie odległość podstawowa od ww gazociągu do obiektów terenowych powinna być nie mniejsza niż 10m, czyli wszystko było dobrze ale dowiedziałam się że decyzję ostateczną podejmuje Dyrektor Urzędu Górniczego, więc napisałam do niego prośbę do której dołączyłam ww decyzję PGNiG. Dyrektor w odpowiedzi napisał: iż w obowiązującym porządku prawnym brak jest podstaw do tego, aby Dyrektor Okręgowego Urzędu Górniczego w Krośnie działający w swojej właściwości rzeczowej dokonywał ww. czynności.
W związku z dyspozycja art.53 ust.4 pkt 4 ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. nr 80, poz.717 z późn. zm.) organ nadzoru górniczego w zakresie dotyczącym zabudowy działek zlokalizowanych w terenach górniczych, dokonuje uzgodnień projektów decyzji o warunkach zabudowy oraz decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego, na wniosek właściwego organu samorządu terytorialnego. W postanowieniu uzgadniającym projekt decyzji określane są czynniki goelogiczno- górnicze mające wpływ na wnioskowaną do zabudowy działkę, wynikające w szczególności z obowiązujących stref ochronnych, kontrolowanych czy też odległości podstawowych od obiektów zakładu górniczego, ustalonych na podstawie obowiązujących przepisów prawa.
W załączonym do wniosku piśmie PGNiG, znajduje się informacja iż od gazociągu kopalnianego(O-średnica) O=50mm i ciśnieniu P=1,4-1,8MPA po uwzględnieniu spadku naprężeń zredukowanych w ściance rury ponad 30% oraz kontroli warunków techniczno ruchowych gazociągu odległość podstawowa od ww. gazociągu do obiektów terenowych powinna być nie mniejsza niż 10m. Przedmiotowa informacja jest niezgodna z cyt. wyżej przepisami, gdyż zmniejszona (po uwzględnieniu spadku naprężeń zredukowanych w ściance rury ponad 30%) odległość podstawowa od gazociągu o ciśnieniu większym niż 1,2 MPa do obiektów terenowych powinna być nie mniejsza niż 15m.
Proszę mi doradzić co mam zrobić, do kogo pisać?? A jeśli się nie zgodzą to czy istnieje możliwość przesunięcia takiego gazociągu??

Powrót