Gdzie egzekwować wyrok Polskiego Sądu ?

• Autor wątku Autor wątku marzena1216
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena1216

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam , piszę w imieniu znajomego. Mianowicie znajomy jakiś czas temu został napadnięty i pobity doznał tak znacznego uszkodzenia ciała ża obecnie jest na rencie dożywotnej. Człowiek który to zrobił to Niemiec mieszkający w Polsce. Była sprawa sądowa zapadł wyrok i obecnie zakończyła się druga rozprawa o odszkodowanie. Wszystko przebiegło pomyślnie dla znajomego i mając wyrok z klauzulą wykonalności udał się do komornika ale ten odmówił mu tłumacząc że nie zajmuje się obywatelami Niemiec i tu pytanie jak to załatwić , gdzie się udać do jakiej instytucji ? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

jak to sie nie zajmuje?
jesli mieszka na terenie Polski to powinien... chyba

to pytanie chyba bardziej w dziale o postępowaniu komorniczym

Facet ma emeryture z Niemiec i Polski komornik tam nie sięga.

aaaa
no to z tym, już posiadanym tytułem udajesz się do sądu który go wydal i wnioskujesz o wydanie "europejskiego nakazu zapłaty" i z tym uzyskanym tytułem składasz wniosek do niemieckiego odpowiednika -Gerichtsvollzieher

ale hola hola ... ale on mieszka w pl to złóż wniosek o egzekucje z ruchomości (czyli tego co posiada w mieszkaniu a może nawet samochód ma) a może ma mieszkanie wiec o egzekucje z nieruchomości
nie ma konta w pl? aż trudno uwierzyć czyli zajęcie wierzytelności na rachunku bankowym
trochę wygodny ten komornik był - zamiast szukać to chciał na "łatwiznę" i tylko z emeryturki pobierać

Znajomy podczas rozprawy o odszkodowanie złożył wniosek o zebezpieczenie majątku i sąd to zrobił. Masz racje facet posiada samochód, dom i nawet Polską żonę:D. co do kont to nie wiem ale podejrzewam że na pewno posiada.Dzięki za odpowiedź , przekaże znajomemu.

Powrót