Gdzie mogę złożyć skargę na sklep?

• Autor wątku Autor wątku aiks155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aiks155

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
W mojej okolicy jest sklep, który mnie zdenerwował (polityka jest nie do końca zgodna z prawem). Chciałabym to zgłosić. Gdzie powinnam to zrobić?

- sprzedawca odmówił wydania produktu, gdyż kwota była zgodna, ale nominały były za niskie (nie przyjmują 1,2,5 groszówek, czy to jest zgodne z prawem?)
- sprzedawca obowiązek wydania reszty przerzuca na klienta (nie mogę pani wydać produktu, bo nie mam jak wydać ze stu - proszę pójść rozmienić - i tak się chodzi przez pół osiedla)

w drugim sklepie natomiast jest możliwość płacenia kartą od 10 zł (jakiś czas temu czytałam, że jest to nielegalne - ustalanie kwoty płacenia kartą) a także brak możliwości zwrotów (buty, ubrania, elektronika) i gwarancja na 1 (nie ustawowe 24) miesiąc.

Co z tego można zgłosić i gdzie?

Możesz zgłosić do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta

aiks155 napisał:
- sprzedawca odmówił wydania produktu, gdyż kwota była zgodna, ale nominały były za niskie (nie przyjmują 1,2,5 groszówek, czy to jest zgodne z prawem?)

Nie jest to zgodne z prawem.

aiks155 napisał:
- sprzedawca obowiązek wydania reszty przerzuca na klienta (nie mogę pani wydać produktu, bo nie mam jak wydać ze stu - proszę pójść rozmienić - i tak się chodzi przez pół osiedla)

Ale to kupujący ma obowiązek zapłacić ustaloną kwotę.

aiks155 napisał:
w drugim sklepie natomiast jest możliwość płacenia kartą od 10 zł (jakiś czas temu czytałam, że jest to nielegalne - ustalanie kwoty płacenia kartą)

Nielegalne być może w świetle umowy sprzedawcy z podmiotem obsługującym płatności zdalne.

aiks155 napisał:
a także brak możliwości zwrotów (buty, ubrania, elektronika) i gwarancja na 1 (nie ustawowe 24) miesiąc.

A dlaczego uważasz że sprzedawca "stacjonarny" ma obowiązek przyjmowania zwrotów?
Po drugie - mylisz gwarancję (dobrowolna) z tak zwaną rękojmią.

Jakby twój tok rozumowania nie korespondował z odpowiedzią kolegi fork to:

aiks155 napisał:
W mojej okolicy jest sklep, który mnie zdenerwował
(polityka jest nie do końca zgodna z prawem). Chciałabym to zgłosić. Gdzie powinnam to zrobić?

PIH

aiks155 napisał:

Sprzedawca nie ma obowiązku wydania reszty.

aiks155 napisał:
w drugim sklepie natomiast jest możliwość płacenia kartą od 10 zł (jakiś czas temu czytałam, że jest to nielegalne - ustalanie kwoty płacenia kartą)

Jeśli jest stosowna informacja to na pierwszy rzut wszystko jest w porządku.
Nie znamy treści umowy pomiedzy sklepem a agentem rozliczeniowym. Masz wątpliwości zgłoś info do Agenta.

W wielu sklepach jest info, że przy płatnościach kartą do kwoty dolicza się 2.5% prowizji. Też to zgłoś.

aiks155 napisał:
także brak możliwości zwrotów (buty, ubrania, elektronika)

Wskaż przepis prawny który mówi o mozliwosci zwrotu w sklepie stacjonarnym.

aiks155 napisał:
i gwarancja na 1 (nie ustawowe 24) miesiąc.

Wskaż przepis prawny który mówi o gwarancji która musi wynosić 24 miesiące. Gwarancji moze nie byc w ogole lub moze trwac 1 dzien.

Ostatnia edycja:
Powrót