Gdzie płacić bieżące alimenty przy zaległych u komornika

• Autor wątku Autor wątku olexandra91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olexandra91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Postanowiłam napisać oddzielny post, bo już mam mętlik w głowie od czytania..
Sprawa wygląda następująco.
Mąż nie płacił swojej ex za alimenty. Sprawa trafiła do komornika.
Ostatnio byliśmy u tegoż komornika dowiedzieć się jaka jest kwota zaległych alimentów. Wyszło tego około 21000 z czego ok 6000 to FA (FA wypłaca świadczenia wierzycielce od grudnia 2014).
Złożyliśmy oświadczenie, że będziemy spłacać komornikowi co miesiąc 200zł na poczet tych zaległych alimentów (oczywiście w planie jest kredyt i spłata całości na raz, ale coś trzeba było zadeklarować).
Moje pytanie dotyczy alimentów bieżących.
Z tego co wyczytałam (proszę o sprostowanie jeśli się mylę) powinniśmy płacić bieżące alimenty również komornikowi.
Czy dobrze zrozumiałam, że powinniśmy płacić do komornika co miesiąc:
200zł za zaległe alimenty + 500zł za bieżące?
Czy bieżące alimenty wierzycielka będzie dostawała od komornika na bieżąco?
Czy jest możliwość płacenia bieżących alimentów bezpośrednio wierzycielce? Jeśli tak to jak to zrobić, żeby uniknąć problemów.

Deklarujcie dalej "bo trzeba było coś zadeklarować" to samo sobie zrobicie kłopoty, idiotyczne podejście.

Co do zasady jak postępowanie jest prowadzone przez komornika, to płaci się komornikowi choć nie ma zakazu płacenia wierzycielowi.
Jednak płacenie wierzycielowi rodzi problemy - do czasu jak wierzyciel nie poinformuje o wpłacie to komornik o niej nie wie i się nie dowie, czyli w/g stanu tak jakby dłużnik nie płacił wcale.
Przy wpłatach niskich kwot warto przekalkulować co będzie w efekcie korzystniejsze.
Wierzycielka może w każdej chwili bieżące i zaległe.
Inna sprawa fundusz i inna sprawa wynagrodzenie komornika.

Czyli jesli dogadamy się z wierzycielką to może ona umorzyć postępowanie komornicze za zaległe alimenty ? Czy dłużnik jest wtedy jeszcze coś winny komornikowi?
Czy może umorzyć tylko postępowanie w sprawie bieżących alimentów.

Ostatnia edycja:
Tak, tak jak napisałem nic innego.
- może umorzyć zaległe
- może umorzyć bieżące
- może wybrane

Komornikowi oczywiście też będziecie musieli zapłacić art. 49 2 ukse - tak, dłużnik jest wtedy coś winny komornikowi
Oczywiście pozostaje jeszcze fundusz.

Tak, wiem, że fundusz to osobna sprawa.
Podejrzewam, że jeśli zapłacimy wierzycielce kwote zaległych alimentów, ona sprawe umorzy + za prace komornika to i tak wyjdzie mniej niż płacenie przez komornika z odsetkami.

Odsetki "dyktuje" tytuł wykonawczy który złożył wraz z wnioskiem do komornika wierzyciel.
Komornik je tylko oblicza.
Tak, wyjdzie mniej.
Umorzy alimenty, ale sprawa w związku z kosztami i funduszem dalej będzie prowadzona.

Powrót