O
olexandra91
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam.
Postanowiłam napisać oddzielny post, bo już mam mętlik w głowie od czytania..
Sprawa wygląda następująco.
Mąż nie płacił swojej ex za alimenty. Sprawa trafiła do komornika.
Ostatnio byliśmy u tegoż komornika dowiedzieć się jaka jest kwota zaległych alimentów. Wyszło tego około 21000 z czego ok 6000 to FA (FA wypłaca świadczenia wierzycielce od grudnia 2014).
Złożyliśmy oświadczenie, że będziemy spłacać komornikowi co miesiąc 200zł na poczet tych zaległych alimentów (oczywiście w planie jest kredyt i spłata całości na raz, ale coś trzeba było zadeklarować).
Moje pytanie dotyczy alimentów bieżących.
Z tego co wyczytałam (proszę o sprostowanie jeśli się mylę) powinniśmy płacić bieżące alimenty również komornikowi.
Czy dobrze zrozumiałam, że powinniśmy płacić do komornika co miesiąc:
200zł za zaległe alimenty + 500zł za bieżące?
Czy bieżące alimenty wierzycielka będzie dostawała od komornika na bieżąco?
Czy jest możliwość płacenia bieżących alimentów bezpośrednio wierzycielce? Jeśli tak to jak to zrobić, żeby uniknąć problemów.
Postanowiłam napisać oddzielny post, bo już mam mętlik w głowie od czytania..
Sprawa wygląda następująco.
Mąż nie płacił swojej ex za alimenty. Sprawa trafiła do komornika.
Ostatnio byliśmy u tegoż komornika dowiedzieć się jaka jest kwota zaległych alimentów. Wyszło tego około 21000 z czego ok 6000 to FA (FA wypłaca świadczenia wierzycielce od grudnia 2014).
Złożyliśmy oświadczenie, że będziemy spłacać komornikowi co miesiąc 200zł na poczet tych zaległych alimentów (oczywiście w planie jest kredyt i spłata całości na raz, ale coś trzeba było zadeklarować).
Moje pytanie dotyczy alimentów bieżących.
Z tego co wyczytałam (proszę o sprostowanie jeśli się mylę) powinniśmy płacić bieżące alimenty również komornikowi.
Czy dobrze zrozumiałam, że powinniśmy płacić do komornika co miesiąc:
200zł za zaległe alimenty + 500zł za bieżące?
Czy bieżące alimenty wierzycielka będzie dostawała od komornika na bieżąco?
Czy jest możliwość płacenia bieżących alimentów bezpośrednio wierzycielce? Jeśli tak to jak to zrobić, żeby uniknąć problemów.