Gdzie "powędrują" niecałkiem wyegzekwowane alimenty od mojego dłużnika gdy...

• Autor wątku Autor wątku Cates
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cates

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Gdzie "powędrują" niecałkiem wyegzekwowane alimenty od mojego dłużnika gdy...

... gdy stracę prawo do funduszu alimentacyjnego?
Może przedstawię sprawę od początku.
Mam przyznane alimenty na dziecko - 400zł. Są one nieściągalne a dokładniej dłużnik wpłaca komornikowi po 400 zł miesięcznie ale po odliczeniu kosztów komorniczych, to już nie jest pełna kwota, więc wg przepisów alimenty są nieściągalne.
Dzięki temu mogę się starać o pieniądze z funduszu alimentacyjnego a na zaświadczeniu widnieje, że dłużnik dokonuje wpłat bezpośrednich do funduszu, czyli cała kasa, która zostaje komornikowi jest przesyłana do funduszu spłacając konto dłużnika (chyba).
Do tej pory bez problemów otrzymywałam pieniążki z funduszu, nie przekraczałam kryterium przyznania funduszu, jednakże wyszłam za mąż. Mój mąż w chwili obecnej jest bezrobotny i za 2009 rok ma również zaświadczenie o braku dochodów, więc na nowy okres zasiłkowy również otrzymam fundusz, bo nie przekroczę tych 725 zł na osobę w rodzinie.
Problem może się pojawić, gdy mąż podejmie pracę i przekroczymy kryterium dochodowe.
Moje pytanie jest następujące.
Co dzieje się z pieniędzmi (nawet nie w pełni wyegzekwowanymi od dłużnika), gdy ja tracę możliwość otrzymania funduszu alimentacyjnego? Czy wtedy komornik prześle alimenty (pomniejszone o koszty komornicze) do mnie, czy prześle je na konto spłaty zadłużenia funduszu przez dłużnika?
Dodam, że gdy komornik nie miał zaświadczenia czy otrzymałam fundusz na nowy okres zasiłkowy, to alimenty w kwocie ponad 320 zł przysyłał mi do domu. Zostały one później (po przyznaniu mi funduszu na nowy okres) uznane jako niesłusznie przyjęte i odciągnięte z funduszu alimentacyjnego

RE: Gdzie "powędrują" niecałkiem wyegzekwowane alimenty od mojego dłużnika gdy...

ale koszty komornicze nie obciążają twoich alimentów tylko są doliczane dodatkowo do każdej ściągniętej sumy !!!!
wiec jak komornik ściąga 400 to ty te 400powinnas dostać a nie ze komornik odlicza swoje koszty od kwoty alimentów jednym słowem komornik powinien ściągnąć kwotę np 460zl gdzie 400to alimenty a 60 koszty egzekucji !

Ostatnia edycja:
RE: Gdzie "powędrują" niecałkiem wyegzekwowane alimenty od mojego dłużnika gdy...

Z tym, że komornik nie ściąga. Dłużnik wpłaca komornikowi za pośrednictwem poczty 400 zł. Dłużnik nie pracuje i jest na utrzymaniu rodziców emerytów. Komornik nie ma z czego sam ściągać.

to i tak komornik powinien ci oddawać cala kwotę a egzekwować kwoty za obsługę od niego !!!

Tylko jak miałby tego dokonać? W wywiadzie środowiskowym stwierdził, że nie ma z czego ściągać a dłużnik dobrowolnie wpłaca po te 400 zł. Dłużnik notabene mógłby się od komornika dowiedzieć dlaczego z 400 zł do mnie docierało 320 zł (na rozprawie sądowej mnie o to pytał). Nie widzę innej możliwości ściągania tego długu. Fakt, że wszystko co dociera do komornika w tej chwili jest przesyłane na konto funduszu a ja z funduszu dostaję całe 400 zł.
Nadal nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie, ale może kiedyś ją otrzymam. Tymczasem, może ktoś jest w takiej sytuacji jak ja, że komornik ściąga opłaty komornicze z wpłat dobrowolnych dłużnika? Czy tak może być?

Tak, tak może być. W kolejności ściągane są:
- koszty komornicze
- alimenty bieżące
- FA
- alimenty zaległe należne do czasu, zanim wierzyciel nie zaczął dostawać ich z FA

Ostatnia edycja:

Ja już się nie będę zagłębiać co jest kiedy ściągane, bo te długi wyglądają tak:
Kwota zobowiązań dłużnika z tytułu:
wypłacanych świadczeń z funduszu alimentacyjnego 1927,71
wypłacanych zaliczek alimentacyjnych 7864,50
należności wierzyciela alimentacyjnego 1010,84
należności likwidatora funduszu alimentacyjnego sprzed 1 maja 2004r. 5313,00
Coś mi się wydaje, że trochę będzie to spłacał.
Nadal czekam na odpowiedź na moje pytanie:
Co dzieje się z pieniędzmi (nawet nie w pełni wyegzekwowanymi od dłużnika), gdy ja tracę możliwość otrzymania funduszu alimentacyjnego? Czy wtedy komornik prześle alimenty (pomniejszone o koszty komornicze) do mnie, czy prześle je na konto spłaty zadłużenia funduszu przez dłużnika?
Może ktoś będzie to wiedział :)

Grenada napisał:
W kolejności ściągane są:
- koszty komornicze
- alimenty bieżące

Z mojego wpisu, jak sądze, wynika, że z 400 zł które będzie wpłacał dłuznik :
- komornik odliczy sobie koszty
- resztę wpłaci Tobie na alimenty bieżące

A pozostałe długi będą dłużnikowi zalegały dopóki nie zacznie płacić więcej lub dopóki komornik nie wejdzie mu na konto czy coś w tym stylu?

tak

Grenada nie masz racji, najpierw komornik musi zaspokoić Fundusz alimentacyjny, potem zaliczkę alimentacyjną, potem stary fundusz alimentacyjny a jak ściągnie coś ponad to i ponad swoje koszty to wtedy pomyśli o wierzycielu

bieżące, grzegorz, bieżące. Zaległe u wierzyciela spłaci na końcu

Powrót