gdzie studiować prawo w Warszawie?

• Autor wątku Autor wątku madzia255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia255

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wybieram się na studia prawnicze i nie wiem jeszcze na jaką uczelnie.. a od tego zależy moja przyszłość:( Zakładam że będzie to UW, chociaż rozważam jeszcze i prywatne:?: kto co może polecić? z góry dziękuję za pomoc:)

madzia255 napisał:
Wybieram się na studia prawnicze i nie wiem jeszcze na jaką uczelnie.. a od tego zależy moja przyszłość:( Zakładam że będzie to UW, chociaż rozważam jeszcze i prywatne:?: kto co może polecić? z góry dziękuję za pomoc:)

Jeśli możesz jeszcze się spiąć z nauką tak, żeby dostać się na UW, to się spinaj. Znam też paru sensownych, fajnych, dobrze wykształconych ludzi po UKSW. Jeśli nie dostaniesz się na stacjonarne, idź na wieczorowe na UW. Niestety nie znam ani jednej sensownej osoby po prywatnej uczelni (nawet z Koźmina czy Łazarskiego, które są uważane za prywatne uczelnie z dobrym poziomem), ale nie wiem, czy wynika to z poziomu uczelni, czy z poziomu tych ludzi, czy ja źle trafiłam.

madzia255 napisał:
Jak masz możliwość studiowania na UW, to nie ma co się zastanawiać. Chyba, że masz naddatek kasy do wydania - to możesz rozejrzeć się po prywatnych uczelniach - choć w mojej ocenie nie warto (studia i tak same w sobie nie przygotują cię praktycznie do zawodu)

patrz na zdawalność na aplikacje - jaka po jakiej szkole

Uczelnie różnią się tylko i wyłącznie towarzystwem, w jakim będziesz studiować, ale to nie znaczy że nie warto iść na UW - moim zdaniem warto nawet za pieniądze, bo znajomości są bezcenne.

questor napisał:
patrz na zdawalność na aplikacje - jaka po jakiej szkole

Chyba żartujesz, że uczelnia ma JAKIKOLWIEK wpływ na zdawalność na aplikację. Śmiecham teraz mocno.

Wskaż proszę, jaki wpływ miał na mnie Uniwersytet Warszawski w nauczeniu się na pamieć z ustawy iluś tysięcy przepisów ?

Żaden. Przygotowanie na aplikację to własne samozaparcie, mobilizacja i chęć nauki, a nie gadanie bzdur jak to Uniwersytet przygotowuje na aplikację. Rozumiem, że jakbyś się wcale nie uczył, to lepiej zdałbyś po UJ niż UW?

dmjeh to jak to jest, ze rok do roku najwyzsza zdawalnosc ma UJ wlasnie ? taki zbieg okolicznosci rok do roku??
Jak to jest, ze po prywatnych szkolach jest nizsza zdawalnosc niz po Uniwersytetach?

smiej sie dalej :wink:

questor napisał:
dmjeh to jak to jest, ze rok do roku najwyzsza zdawalnosc ma UJ wlasnie ? taki zbieg okolicznosci rok do roku??
Jak to jest, ze po prywatnych szkolach jest nizsza zdawalnosc niz po Uniwersytetach?

smiej sie dalej :wink:

maturzysta bez wybitnych osiągnięć w nauce jest w stanie zdać ten egzamin jeżeli dasz mu teksty ustaw i dostęp do testów. Zamiast 2 miesięcy na przygotowanie dajmy mu 5. Myślisz że nie zda? W czym mają pomagać najlepsi profesorowie prawa UJ żebyś wykuł przepisy na blachę? Spodziewasz się kazusów i zastosowania przepisów na egzaminie wstępnym?

questor napisał:
Lepszy materiał ludzki na starcie tłumaczy to w zupełności.

jak ktoś ma talent do nauki prawa - to nie ważne co skończy i tak sobie poradzi. Uczelnia to tylko klucz (małe ułatwienie) pozwalające na systematyzowanie zdobywanej wiedzy. Może plusem jest to że w CV ładniej będzie mieć wpisane UJ zamiast jakąś wyższa szkołę prawa im. Jana Kowalskiego.

Powrót