Gdzie trzeba sie udac aby otzymac dokument potwierdzajacy obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Alicja25555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja25555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich.Mam bardzo wazne pytanie co do obywatelstwa niemickiego mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Na poczatku opisze swoja sytauacje.Staram sie o uzyskanie obywatelstwa niemieckiego po ojcu ktory nierzyje lecz potrzebny jest mi papier potwierdzajacy jego obywatelstwo niemiecki i niewiem zabrdzo gdzie mam sie udac aby ten papier uzyskac.Obecnie mieszkam w polsce ale mam zamiar wyjechac do Niemiec i tam życ.Czy ktoś moze wie gdzie mam sie udac do jakiej instytucji po ten papier potwierdzajacy obywatelstwo mojego ojca ze byl niemcem.

Zanim zaczniesz szukać ten dokument, to zadaj sobie pytanie, czy w chwili twego urodzenia ojciec miał już niemieckie obywatelstwo?

Taki dokument można znaleźć w biurze meldunkowym, gdzie zawsze jest odnotowane obywatelstwo danej osoby, tam też wydawane są dowody osobiste.

ojciec dopiero nabyl obywatelstwo po moim urodzeniu czyli co nie moge starac sie o obywtelstwo?

Czyli jak moj ojciec mieszkal w Bonn i chyba z tamtad dostal dowod bo tego na sto procent niewiem gdyz moj ojciec na dzien aktualny nie zyje to tam w bonn mam sie udac do biura meldunkowego i tam napewno dostane ta kartke zolta stwierdzajaca obywtaelstwo mojego ojca?

Juz po smierci taty nikt w Bonn nie bedzie sie zajmowal wystawianiem dla ciebie zoltego zaswiadczenia o jego obywatelstwie.

Musisz wypelnic normalny kwestionariusz ze wszystkimi znanymi tobie danymi, zlozyc go w najblizszym konsulacie niemieckim, zaznaczaja, ze tato mieszkal jako obywatel niemiecki w Bonn, ale juz zmarl, to Bundesverwaltungsamt z Kolonii (to tylko 30 km od Bonn) sam sobie od nich sciagnie wszelkie potrzebne dane, predzej i skuteczniej niz ty to bedziesz mogla uczynic.

A do kwestionariusza musisz dolaczyc zwykle wymagane dokumenty: wlasna metryke urodzenia, metryke urodzenia taty jak masz i

Jest tylko maly problem ze na dzien dzisiejszy mieszkam w polsce ale mam kuzynke w niemczech i czy moge ja upowanizc do tego aby za mnie zlozyla papiery i czy te upowaznienie musi byc zrobione notarialnie?

Nie rozumiem, czemu sama sobie wymyslasz przeszkody: kwestionariusz sklada sie w najblizszym konsulacie niemieckim W POLSCE, nie musisz miec do tego zadnej rodziny w Niemczech ani pelnomocnikow

Tak ale dzwonilam do konsulatu w gdansku i powiedzieli mi ze musze miec ta zółta kartke ojca bez tego nie moge zlozyc dokumetow takie sa wymogi

Nie wiem, o co sie dokladnie pytalas, moze o wyrobienie paszportu od razu, ale "wniosek o stwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego" to jest wniosek, ktory moze zlozyc kazdy i nie ma takich przepisow, ktore by zabranialy zlozenia wniosku w konsulacie, co najwyzej dostaniesz odpowiedz, ze wiosek nie moze zostac rozpatrzony ze wzgledu na brak kompletu dokumentow, ale konsulat nie moze odmowic przyjecia wniosku, to bzdura

tak to prawda.ja tez składałam w konsulacie w gdańsku i tam sa bardzo życzliwi ludzie a te panie to mi pomagaly wypełniac wniosek i słuzyły wszelkimi radami.to sa fakty.

Powrót