Gdzie zameldować własną firme w de ?

• Autor wątku Autor wątku niemiec1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niemiec1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chcę przenieść swoją działalność usługową (jednoosobowa działalność) do Niemiec.Jestem już zameldowany tymczasowo w Niemczech.Podatek i ubezpieczenie w Polsce.Jako drugie miejsce wykonywania pracy Niemcy.?Nie chcę meldować drugiej Gewerby a skierowali mnie do Handwerkskammer właśnie po to.Wykonuję drobne usługi remontowe (dienstleistung im handwerk) bez konieczności posiadania papierów mistrzowskich i specjalnych kwalifikacji.Chciałbym posiadać możliwość wystawiania rachunku.Gdzie mam się z tym zgłosić?

A to w Niemczech sa tymczasowe meldunki?

Nie wiem skad sie biora te mity o "czasowym zameldowaniu w Niemczech". W Niemczech nie ma czegos takiego jak "czasowe zameldowanie". Kazde pierwsze zameldowanie w Niemczech bez wzgledu na inne zameldowanie za granica jest zameldowaniem do czasu wymeldowania, czyli zameldowaniem na stale

Moze nie ma tymczasowych zameldowan, ale dla zameldowania musza byc przyzczyny i powody. Tak wiec gdy przyjedziesz do Niemiec "tymczasowo",
na dluzszy okres czasu jako turysta jestes zobowiazany sie meldowac.

Na dobra sprawe Niemiec ktory opuszcza swoje miejsce zamieszkania i przenosi sie do innego (majac dwa mieszkania) - MUSI TO TEZ MELDOWAC. (np. gra to role w przepise fiskalnym Zweitwohnungssteuer - to jest podatek od drugiego mieszkania)

Obcokrajowcy w Niemczech - musza sie meldowac, gdzie przebywaja, czy gdzies wyjezdzaja i w jakim celu. Te przepisy prawne nigdy nie zostaly usuniete! Takze nie sa to "jakies mity" tylko realia.

Tak samo jest z Polakiem ktory w Niemczech uprawia Gewerbe rozjazdowa...
lub zamierza zarabiac na terenie Niemiec. Mozesz miec Gewerbe w Niemczech to fakt, i na czas tej Gewerbe musisz byc gdzies osiagalny.

Wlasciwie to jest bardzo prosta sprawa gdy rumunka chce sie w Niemczech
zajac najstarsza Gewerbe swiata, MUSI SIE ZAMELDOWAC, aby uprawiac swoja GEWERBE. I jest to czasowe zameldowanie zwiazane z pozwoleniem na wykonywanie takiej dzialalnosci.

To nie sa wiec mity, tylko czysta rzeczywistosc... kto tego nie robi pracuje na czarno, nielegalnie i moze byc ukarany grzywna, dosc dotkliwa zreszta.

sorry, ale bijesz piane: duzo slow, a wypowiedz zadna.

Raz jeszcze: w Niemczech nie ma "zameldowania tymczasowego".

Przy dluzszym pobycie trzeba sie zameldowac, ale nie mozna powiedziec, ze to zameldowanie ma byc "czasowe". Ono jest stale do odwolania (=wymeldowania sie na wyjazd za granice)

Musisz miec stale zameldowanie "gdzies" i masz sie meldowac tymczasowo - gdy opuszczasz stale miejsce zamieszkania, na okres dluzszy.

Nie starczy przyjechac do Niemiec jak byly azylant, i ubiegac sie o azyl. Wszyscy ktorzy uciekli kiedys z Bosni byli zameldowani az do odwolania lub roztrzygniecia, czy moga zostac...

Siedzieli na tzw. Duldung (co oznacza byli "cierpieni" az zostanie w ich sprawie wydane ustanowienie - Abschieberecht itp.). Stosowane jest do dzisiaj dla wszystkich, spoza UE - ludzie z UE maja prawo sie osiasc w Niemczech ale musza miec do tego powod (dochody & prace).

4 lata temu mialem przyjaciolke ktorej uzalezniano pozwolenie na pobyt na tak dlugo jak ma prace.

Moze wiec nie ma tymczasowego zameldowania - ale pro forma tak je nalezy rozumiec. W przeciwnym razie masz paszport i pozwolenie na staly pobyt w Niemczech, bez wzgledu na to czy pracujesz czy nie. Tak maja Polki, Polacy np, ktorzy maja slub z Niemcem. Warunek (5 lat malzenstwa i 3 lata pobytu w Niemczech). Wtedy ma Polak prawo przyjac obywatelstwo niemieckie, lub wydaje mu sie pozwolenie na staly pobyt. Tak bylo/jest z moja zona.

Ostatnia edycja:
Turon, wez moze przestan pisac o rzeczach, ktorych nie rozumiesz.

Co ma Polak (=obywatel Unii Europejskiej) wspolnego z Bosniakiem (=obcokrajowcem spoza Unii Europejskiej)? :rolleyes: NIC!!!

Mylisz pojecia z prawa o obcokrajowcach (Ausländerrecht) z przepisami prawa meldunkowego (Melderecht), a jedno tez nie ma za bardzo nic wspolnego z drugim. Zameldowanie sam w sobie nie daje prawa do pobytu (Aufenthaltstitel), a Aufenthaltstitel nie zastepuje meldunku.

A wiec raz jeszcze: Polak, ktory przyjezdza do Niemiec i melduje sie po raz pierwszy w Niemczech, jest zameldowany na stale (Hauptwohnsitz) do momentu, gdy pojdzie raz jeszcze do urzedu meldunkowego i powie, ze wraca na stale do Polski, wtedy go wymelduja.

Gdy oprocz meldunku na Hauptwohnsitz ma jeszcze drugie miejsce pobytu w Niemczech, melduje sie tam jako Nebenwohnsitz, ale to tez nie jest zameldowanie "tymczasowe", tylko drugie miejsce pobytu

niemiec1980 napisał:
Chcę przenieść swoją działalność usługową (jednoosobowa działalność) do Niemiec.Jestem już zameldowany tymczasowo w Niemczech.Podatek i ubezpieczenie w Polsce.Jako drugie miejsce wykonywania pracy Niemcy.?Nie chcę meldować drugiej Gewerby a skierowali mnie do Handwerkskammer właśnie po to.Wykonuję drobne usługi remontowe (dienstleistung im handwerk) bez konieczności posiadania papierów mistrzowskich i specjalnych kwalifikacji.Chciałbym posiadać możliwość wystawiania rachunku.Gdzie mam się z tym zgłosić?

Możesz wystawiać rachunki z polskiej działalności, a jak chcesz z niemieckiej, to musisz zameldować się w Handwerkskammer

Powrót