Gdzie zgłosić fakt niezameldowania nas przez właścicielkę kwatery prywatnej

• Autor wątku Autor wątku aduser90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aduser90

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam :)

Byłam ostatnio w Kudowie Zdrój, noclegi miałam na kwaterze prywatnej, byliśmy tam 8 dni. Właścicielka reklamuje pokoje gościnne w internecie, na domu wisi szyld "noclegi", więc podejrzewam, że ma zarejestrowaną działalność gospodarczą.
Właścicielka nie zgłosiła naszego pobytu - tzn nie zameldowała nas. Na nasze pytanie dlaczego tego nie zrobiła odpowiedziała, że "to niepotrzebne". Uważam, że nie jest to zbyt uczciwe wobec ludzi, którzy rozliczają się z takich pieniędzy.
Oprócz nas (4 osoby) w tym domu była także 6 innych gości i z tego co wiem, to oni także nie zostali zameldowani. Gdzie można zgłosić ten fakt, aby właścicielka została skontrolowana przez kogoś odpowiedniego? Wystarczy, że ktoś z odpowiedniej instytucji poda się za osobę która chce wynająć tam pokój na kilka dni a przekona się, że właścicielka nie weźmie od niego nawet dokumentów.

Ostatnia edycja:
chcesz tak bezinteresownie komuś przyp...ć, czy masz w tym jakiś interes ?

A ja uważam, że ma być jak w USA: niepłacenie podatków jest cięzkim przestępstwem. Nie płacąc podatku ta osoba kradnie nasze wspólne pieniądze, bo podatki wpływają do budżetów - tak gminnego, jak centralnego.

jak byłem młody i naiwny to też tak myślałem...... jak przekonałem się, na co są wydawane przez różnego rodzaju kacyków, tzw."nasze wspólne pieniądze" - to mi przeszło...... ;)

BOHO napisał:
jak byłem młody i naiwny to też tak myślałem...... jak przekonałem się, na co są wydawane przez różnego rodzaju kacyków, tzw."nasze wspólne pieniądze" - to mi przeszło...... ;)
Ostrzegam - za rady niezgodne z prawem grozi "ban".

BOHO napisał:
chcesz tak bezinteresownie komuś przyp...ć, czy masz w tym jakiś interes ?

Warunki tam były tragiczne, jesteśmy bardzo niezadowoleni z pobytu, właścicielka nie chciała nas nawet przeprosić za to, co się tam działo. A mogłoby się to skończyć dla niej o wiele gorzej gdybyśmy po kolejnej awanturze pijanych gospodarzy wezwali policję. To nie pierwsza taka sytuacja - znalazłam już kilka opinii innych osób, które przebywały tam na kwaterze w innym terminie i mają podobne doświadczenia z tymi ludźmi.

I co do Twojego pytania - tak, robię to bezinteresownie, aby ochronić rodziny z dziećmi które tam być może by pojechały, i musiałyby wysłuchiwać obrzydliwych obelg którymi obrzucali się właściciele. Dawno nie słyszałam nic tak okropnego, a mieszkam na blokowisku gdzie do różnych awantur dochodzi.

Proszę o konkretne rady.

Janusz M. napisał:
Ostrzegam - za rady niezgodne z prawem grozi "ban".

a która część mojej wypowiedzi jest a) poradą b) niezgodna z prawem ?

Janusz M. napisał:
ja napisałemna forum nie udzielamy porad prawnych.

achaaaaa.......

ps. jako "rada" mojej wypowiedzi też nie można zakwalifikować...... jest to raczej kategoria "opinie".....

Ostatnia edycja:
Bardzo proszę o nie "manipulowanie" cytatami.

Powrót