GetBack mandat za jazdę bez biletuautobusem z 2010r

• Autor wątku Autor wątku mwilan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwilan

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam jakiś czas temu dostałam od firmy get back pismo zwykłym listem wzywające do zapłaty za mandat za jazdę autobusem bez biletu z 2010r. Parę miesięcy nic się nie działo nagle dziś telefon od firmy getBack .Pani poinformowała mnie że mam do zapłacenia 170zł za mandat jesli nie to sprawa trafi do sądu,ja pani na to że mandat już się przedawnił i nie będę nic płacić. na to pani że mandaty przedawniają się po 10 latach.Ja powiedziałam że według mojej wiedzy jest to mandat przedawniony i nie mam zamiaru go płacić i że skonsultuję tę sprawę z prawnikiem. Moje pytanie brzmi kto ma rację i co w tej sytuacji robić?
Proszę o radę

To nie jest mandat, lecz opłata specjalna za przejazd bez ważnego biletu. Przedawnia się po 15 miesiącach.

ok to co mam odpisać odzwonić do firmy która do mnie wydzwania?

Z wypowiedzi namolnej kobiety wynika że sprawy w sądzie nie było - zatem roszczenie jest przedawnione. Pilnuj przesyłek z sądu, to wszystko. Kontaktu z getBack stanowczo nie polecam w takiej sytuacji

Sprawy nie było powiedziała ze jeżeli nie zapłacę to skieruje sprawę do sądu.Jak ja powiedziałam że odmawiam zapłacenia gdyż dług jest przedawniony to ona powiedziała żeby się zastanowić bo z każdym dniem zobowiązanie będzie rosło.powiedziałam że skontaktuję się z prawnikiem i się odezwę.Dzięki

Tak jak kolega pisze - pilnuj pism z sądu bo mogą złożyć pozew licząc, że nie wniesiesz sprzeciwu i wniesiesz zarzutu przedawnienia. Stary numer getbacku. na Twoim miejscu pisałbym skargę do uokik, że cię oszukać próbują, to co tu napisałeś na forum wyślij na [...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót