GetBack potraktowanie ich 190a kk

• Autor wątku Autor wątku maxi_kaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxi_kaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Słuchajcie mam już dość telefonów od GetBack, dzwonią nie tylko do mnie ale również po rodzinie. Telefonują co najmniej raz dziennie i to często w porach porannych np. godz. 6.17 lub 6.35. Dzwonili również dziś czyli w sobotę.

Mówię im, że ich żądanie jest nienależne i proszę żeby do mnie nie dzwonili, jak chcą to niech idą do sądu i przedstawią swoje dowody. Na wszelki wypadek założyłem sobie konto w eSądzie bo zakładam że w razie jakiegoś pozwu będę mógł dostać informacje o sprawie, bo w dostarczenie przez inPost listu nie za bardzo wieżę bo nie wiem czy do mnie trafią z racji na specyficzne usadowienie nieruchomości.

Wracając do sedna ogarnąłem nagrywanie rozmów na telefonie i chcę zebrać "materiał dowodowy" bo dzwoniący twierdzą, że będą dalej dzwonić mimo moich próśb. Po dwóch, trzech takich nagranych telefonach plus wyciąg z połączeń telefonicznych chciałbym na policji zgłosić popełnienie przestępstwa z artykułów 190a kk, 107 kw i 286 kk.

Będę wdzięczny za informację zwrotną na temat mojego pomysłu i ewentualnych rad.

Jeden telefon dziennie nie wyczerpuje pojęcia "uporczywego nękania". Nawet jeśli jest to telefon o 6 rano.

Przynajmniej jeden telefon dziennie, a dziś np. były dwa, czasami jest nawet pięć, poza tym moim zdaniem "uporczywe" odnosi się również do "długości" procederu (robią to od miesiąca), a nie tylko ilości telefonów.

Wydaje mi się, że ważny też jest stan pokrzywdzonego, a ja czuję się osaczony przez tą firmę i na moje prośby odpowiadają, że będą dalej dzwonić, więc wydaje mi się że takie zachowanie z ich strony wyczerpuje znamiona przestępstwa.

Idź na policję i zgłoś złośliwe niepokojenie z art. 107 kw

Do nas też dzwonili. Ostatnio odczepili się. Głuche telefony około 6 rano, czasem kilka razy dziennie. Ja tam się nie denerwuję, więć wziełam konwersacje na siebie (po francusku i arabsku, wkurzali się :) ).
Sądzę, że jak dojdą do wniosku, że sprawa jest nie do wygrania, to się odczepią. Przyznaję, że niesamowicie upierdliwi. :(
Też ich chciałam nagrywać, ale w sumie nie znam się na tym, musiałabym zainwestować w jakąś pluskwę. Mama ich straszyła wspomnianymi powyżej paragrafami.

Poetria napisał:
Też ich chciałam nagrywać, ale w sumie nie znam się na tym, musiałabym zainwestować w jakąś pluskwę. Mama ich straszyła wspomnianymi powyżej paragrafami.

A nie masz czasem smartfona? Ściągasz apkę ze sklepu i załatwione, nagrywa i odpowiednio opisuje (numer telefony, data, godzina) :-)

rafmik napisał:
A nie masz czasem smartfona? Ściągasz apkę ze sklepu i załatwione, nagrywa i odpowiednio opisuje (numer telefony, data, godzina) :-)

Niestety mama (lat 76) nawet moją prostą komórkę (która ma tę zaletę, że się nie psuje od lat) nazywa bydlaczką i nie chce jej używać. GetBack dzwoni na stacjonarny.
W sumie żałuję, bo chętnie bym niektóre zabawniejsze konwersacje wrzuciła do sieci. :evil:

rafmik napisał:
Tego nie można robić bez zgody rozmówcy.

Dobrze wiedzieć, ale i tak nie mam czego wrzucić. Natomiast na YouTube są z nimi rozmowy. Puściłam kilka mamie w charakterze terapii (przestała się denerwować).

https://www.youtube.com/watch?v=JeIgLe7LP2g

Materiał został nieco ocenzurowany (żadnych nazwisk, etc). Nie wiem, czy to legalne, ale w każdym razie przydaje się osobom w podobnej sytuacji.

Ostatnia edycja:
rafmik napisał:
Nie wszystkie działają bez roota nagrywając obie strony rozmowy?

amelia2013 napisał:

Bardzo skomplikowane pytanie wyszło. Na androidzie, najpopularniejsza aplikacja tego typu, nie wymaga roota.

amelia2013 napisał:

Poszukaj w sklepie - większość ma informację że nie potrzebuje uprawnień root.
Ja w swoim telefonie mam akurat już fabryczną apkę, za każdym razem jak odbieram telefon to pojawia się też logo mikrofonu, jak je wcisnę to nagrywa połącznie do formatu .arm

Apki ze sklepu (zwłaszcza płatne) mają bardzo duże możliwości konfiguracji (automatyczne nagrywanie, biała/czarna lista, autobackup itd).

Powrót