Getback,wezwania

• Autor wątku Autor wątku pio33_67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pio33_67

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,mam pytanie w 1999 r moja żona wzięła kredyt na zakup telewizora w WBC,bodajze na 3 lata,pod koniec spłaty,bank upadł,przejął go inny,który też upadł,z tego co się orientuję był taki okres ,że dług nie miał właściciela,z tego co kojarzę(to dawno było),do spłaty pozostało 100zl,nie było tego nawet komu wysłać,w 2012 przypomniał się Idea bank,który wnosił o spłatę 200 zl,w tym roku zaczęły przychodzić pisma z getback i telefony o spłatę 300 zl.Sprawa nigdy nie była w sądzie.Wczoraj dostałem pismo od getback(otwieram korespondencję do zony,bo przebywa od trzech lat zagranicą)że skierowali sprawę do sądu na zlecenie Trigon S.A.Mam pytanie czy żona może wysłać pismo do Sądu o umorzenie dlugu ze względu na przedawnienie ,minęło 12-13 lat od teoretycznej daty spłaty kredytu?Czy można samemu bez żadnego wyroku sądowego wysłac pismo do Sądu z wnioskiem o umorzenie długu?

Dzięki,to wiem,nie rozmawiam,mam tylko taki problem,że ja nie mam upoważnienia pocztowego na korespondencję (poleconą)do żony,jeśli minę się z listonoszem,to z awiza nie odbiorę,

Nie chce nudzić,mam tylko jedno krótkie pytanie (ja wiem że dług jest przedawniony),czy można samemu złożyć do Sądu wniosek o przedawnienie długu?

Nie znasz sygn akt, nie wiesz czy jest nakaz., nie wiesz który sąd. Więc gdzie i co chcesz składać - pisz na Berdyczów
pio33_67 napisał:
Wczoraj dostałem pismo od getback(otwieram korespondencję do zony,bo przebywa od trzech lat zagranicą)że skierowali sprawę do sądu na zlecenie Trigon S.A.
Ściema, wywierają presję

Tak ,ja wiem,że to ściema,wiem tez ,że roszczenie jest przedawnione,nie chodzi mi o psanie odwołania od wyroku sądu,chciałbym wiedzieć czy żona może sama bez żadnych wyroków,nakazów sądowych,żłożyć do sadu wniosek o przedawnienie długu?

Wielkie dzięki tylko o to mi chodziło.Pozdrawiam.

Dzisiaj się dokopałem ,że zlożyli wniosek w e-sądzie 03.09.2016(sprawa nie została jeszcze rozpatrzona)mam pytanie podnoszą tam(we wniosku),że WBC(chyba nieistniejący) sprzedał wypowiedzianą umowę(zobowiązanie)bankowi Idea w 2010,oni w 2016 sprzedali zobowiązanie Trigonowi.Od kiedy liczyć przedawnienie od 2003(czyli teoretyczny koniec spłaty kredytu),czy od 2010,bo to belkot to co napisali we wniosku.?

Przedawnienie liczy się - najogólniej - od daty wymagalności. Jak miał być spłacony w 2003 to od 2003, chyba ze po drodze była jakaś egzekucja

Nie nigdy nie bylo,żadnej sprawy sadowej,z tego co sie dzisiaj dokopałem to dług był albo całkiem spłacony,albo zostało do spłaty 70 zl,to było przeoczenie,WBC upadł gdzieś około 2002,przezpół roku nie było komu placić,potem był jakiś nowy własciciel któremu zostało spłacone prawie wszystko(oprócz tych 70zl) bo w 2003 też upadł,dopiero w 2010 odezwała sie Idea,ale to już nie bylo wtedy żadnych kwitków,nikt nie traktował tch wezwań od nich poważnie(było chyba 2),uważalismy ,że to splacone,w tym roku odezwał sie getback,naliczyli 380 do spłaty(koszty,cos tam,coś tam),tak ujęli w tym wniosku do sądu.

Powrót