Getin bank, koksztys, przedawnienie długu ?

• Autor wątku Autor wątku roszpunka1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roszpunka1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Początkiem maja dostałam pismo z getback (fundusz inwestycyjny) że w inmieniu easydebt ns fiz oferuje polubowne rozwiązanie mojego zadłuzenia. trzeba bylo wplacic 50% długu czyli 211,47. no i zapłaciłam, i chyba źle zrobiłam, z tego co teraz wiem.

kilka dni temu dostałam drugie pismo z KOKSZTYSu propozycji spłaty z ratach (z obu sprawach chodzi o kredyt w getin banku). Piszą że mam zadłużenie na kwotę 9053,29 zł :wow: i oferują raty. nie dzwoniłam w tej sprawie i nie mam zamiaru, zreszta czas byl do wczoraj. kredyt brany byl ponad 5 lat temu jak nie dalej, i wg mnie sprawa jest przedawniona. do domu nie przychodziły zadne pisama o rosnącym długu itp.
jeśli nie będzie kontaktu wierzyciel podejmie kroki by skierowac wniosek do komornika sądowego w celu odzyskania należności i planuja przymusowe otwarcie lokalu.
rozważałam pojsc da radcy prawnego o poradę, ale jeszcze sie wstrzymałam.

co o tym myślicie ? jak sprawa wygląda ? czy te dwa listy sa ze sobą powiązane ?

byly brane dwa kredyty ( sprawa dot mojego taty ale pisze w jego imieniu) jeden w 2006 r 15 pazdziernika, i został spłacony dzieki drugiemu kredytowi wzięty na rzecz tego pierwszego. ten drugi kredyt zostal wzięty 2007 22 listopada. ale w umowie doszukałam sie takie cos: ''[...] z okresem spłaty do dnia 2014-11-20 przy uwzglednieniu postanowien zawartych w paragr. 3 pkt 1 w zakr. terminow i wysokosci splat rat kredytu.'' o co w tym chodzi ?

roszpunka1993 napisał:
byly brane dwa kredyty ( sprawa dot mojego taty ale pisze w jego imieniu) jeden w 2006 r 15 pazdziernika, i został spłacony dzieki drugiemu kredytowi wzięty na rzecz tego pierwszego. ten drugi kredyt zostal wzięty 2007 22 listopada. ale w umowie doszukałam sie takie cos: ''[...] z okresem spłaty do dnia 2014-11-20 przy uwzglednieniu postanowien zawartych w paragr. 3 pkt 1 w zakr. terminow i wysokosci splat rat kredytu.'' o co w tym chodzi ?

Pewnie przedawnione, ale musiała byś podać dokładne daty.
Kiedy brałaś kredyt, kiedy go wypłacono, daty płatności rat, data wypowiedzenia umowy kredytu.

z okresem spłaty do dnia 2014-11-20 przy uwzglednieniu postanowien zawartych w paragr. 3 pkt 1 w zakr. terminow i wysokosci splat rat kredytu.'' o co w tym chodzi ?
Dajesz jakiś wycinek tekstu z umowy i pytasz nas o odpowiedź? To odpowiem:
1. Zadaj to pytanie na forum gdzie odpowiada wróżbita Maciej lub
2. Weź kwity i idź do prawnika w realu.

Podaj więcej danych - data wypowiedzenia umowy, czy był BTE i komornik? Jeśli tak, to kiedy? Czy był nakaz zapłaty z sądu? Bo niby jak komornik ma przyjść? Może najlepiej wklej skan tego pisma (zamaż dane osobowe).

W pierwszej sprawie mądre głowy tutaj mówią, że ta wpłata połowy to uznanie długu tejże połowy i nie oznacza uznania reszty. więc jeśli przedawnione, to nic już nie należy robić.

Powrót