Getin Bank Wypowiedzenie Umowy Kredytu Samochodowego

• Autor wątku Autor wątku h77777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h77777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chcę sie poradzić co mam zrobić w takiej sytuacji:
W 2008 r. został zaciągnąłem kredyt na samochód w Getin Banku. Samochód kosztował 37tys., z czego ja wpłaciłem 7 w gotówce a Bank udzielił mi kredytu na kwotę 30 tys. Dopóki pracowałem wszystko spłacałem regularnie, ale straciłem pracę i zaczęły się problemy. W maju 2012 roku została wypowiedziana mi umowa i bank zażądał zapłaty 67 tys.zł. Gdy się z nimi kontaktowałem kazali się dogadać z windykatorem terenowym gdyż to on się teraz zajmuje moją sprawą. Windykator polecił mi bym płacił ile mogę jeśli nie mam całej kwoty do zapłaty. Końcem maja zapłaciłem 3200zł a od czerwca moje wpłaty comiesieczne sięgały 1000 zł. W Październiku 2012 wysłałem pismo do banku w Warszawie i Jastrzebiu Zdroju z prośbą o powrót do systemu ratalnego gdyż jestem w stanie spłacać 1000 zł miesięcznie, odpowiedzi żadnej nie dostałem. W grudniu wysłałem drugie pismo. Otrzymałem odpowiedź, że niestety nie mogą tak zrobić jedyne rozwiązanie to wpłacić jak najszybciej całość, która nie wynosi już 67 tys. tylko 69 989zł. Nie wiem co mam zrobić w takiej sytuacji, czy wysłać do Getinu znowu prośbę o ugodę, nie jestem w stanie zapłacić całej kwoty, która szybko rośnie mimo wpłat. Proszę o radę.

Zaciągnąć gdzieś inny kredyt i spłacić ten ponieważ "karne" odsetki spowodują wkrótce ogromne kłopoty.

Gdyby to było takie proste. Jestem w BIK i wszędzie gdzie się pytałem nie mam możliwości otrzymania kredytu.

To zostaje Ci ugoda, napisz do nich zobowiązanie, wpisz jaka kwotę jesteś w stanie spłacać, że nie stać Ciebie na spłatę w całości i albo na to przystaną albo nie... spróbować możesz

sorry za wykop ale wyjasni mi ktos jakim cudem wzielo sie te 67tys? bo z kalkulatora odsetek wynika ze jesli nie splacal bys WOGOLE to maksymalne odsetki ustawowe wynosza niecale 20k?

biorąc kredyt na samochód podpisałem oświadczenie o poddaniu się egzekucji i tam właśnie wymieniona jest ta kwota cytuję: " poddaję się egzekucji prowadzonej na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego, który bank może wystawić do kwoty 67 039,12 zł i w okresie do czerwca 2017r. wystąpić do sądu o nadanie temu tytułowi klauzuli wykonalności"
Wypowiedzieli mi kredyt właśnie na taką kwotę.(został przewalutowany bo był brany we frankach).Żadne pisma z prośbą o ugodę nie zostały rozpatrzone pozytywnie. Od tej kwoty naliczają mi odsetki karne. W żaden sposób nie idzie się dogadać. Mam jeszcze pytanie bo przeglądając dokumenty natknąłem się na pismo wypowiedzenia umowy, gdzie jest data napisania pisma to 15 kwietnia a data nadania 16 maja. Obie te daty zawarte są w tym piśmie.Ja otrzymałem to pismo ok 20 maja. W wypowiedzeniu napisali że mam 30 dni na uregulowanie zaległości wynikających z niepłaconych rat i bank może cofnąć wypowiedzenie, tylko nie jest napisane czy od daty wystawienia czy doręczenia pisma. Dodam że wpłacałem pieniądze na te zaległe raty, lecz po kontakcie z windykatorem( nie minęło 30 dni od dnia otrzymania przeze mnie wypowiedzenia) dowiedziałem się że umowa została skutecznie wypowiedziana. Z tego wynika, że w chwili otrzymania wypowiedzenia moja umowa była już skutecznie wypowiedziana. Co jeszcze można z tym zrobić??????

Ale Ty nie brałeś kredytu na 30ooo PLN tylko kredyt na X CHF które wtedy były wartością 30ooo PLN kredyt był przewalutowany po kursie 1CHF = Y PLN a dziś przewalutowali po kursie 1CHF = Z PLN - napewno większym niż wtedy i stąd ta różnica. Pocieszjące jest to że BTE większego niż zobowiązanie w umowie nie mogą wystawić ale jednak do tej kwoty będą Cie zapewne ścigać.
To jest ryzyko kredytu w walucie obcej...

Witajcie,
poradźcie jak z nimi rozmawiać, sprawa poniżej.
Mam kredyt samochodowy, oczywiście w getinie, od 2006r. Pozostało mi do zapłaty ok.13 rat, w lutym wpłaciłam tylko 70% raty, zalegam z marcem i będzie też kwiecień. Rozmawiałam z Panem z windykacji, mimo moich uslinych próśb powiedział, że mam do poniedziałku wpłacić, wówczas bęę znowu klientką banku i ewentualnie będzie możliwa restrukturyzacja. Powiedziałm mu, że nie będe miała tych pieniędzy w poniedziałek,dopiero za ok. dwa tygodnie, ale nie chciał już tego słuchać. Groził mi, że podstawi lawetę, wypowiedzą umowę etc,etc. Co mam robić?

A na jaką pomoc liczysz? Nie zmusimy przecież osoby z którą ustalałaś że ma się zgodzić itd, możesz spróbować jakimś listem poleconym że za 2 tyg spłacisz zaległość i prosisz o restrukturyzację, może ktoś inny to przeczyta... nic nie wyczarujemy

Z nimi nie da się rozmawiać. Mi na nic zdały się pisma z prośbą o ugodę. Po wypowiedzeniu umowy dopóki wpłacałem jakąś kasę było ok ale jak jednego miesiąca nie wpłaciłem podali mnie do kancelarii. Nie miałem wyjścia udało mi się spłacić całość. W trakcie spłaty tejże całości składałem reklamację by przedstawili mi kwoty jakie przewalutowali.Nie doczekałem się odpowiedzi.W ubiegłym tygodniu (2 tyg, po całkowitej spłacie) przyszło oczekiwane rozliczenie kredytu. Po wszystkich podliczeniach okazało się, że mnie oszukali, bo kwota jaką przewalutowali jest wyższa od tej którą powinni przeliczyć, odsetki tez się nie zgadzają. No i doliczyli mi ubezpieczenie Link 4 gdzie ja ubezpieczenie opłacałem w PZU a wszelkie polisy im wysyłałem. Jestem stratny ok 8 tyś. Nie wiem co mam z tym zrobić. Na pewno im nie podaruję. Oszuści i tyle w tym temacie,

Witam

W najblizszym czasie spodziewam sie wypowiedzenia umowy na kredyt samochodowy na firme z GB. Interesuje mnie, jak wygladam moze sprawa z OC i AC. Wiem, ze moim obowiazkiem w trakcie splacania kredytu jest placic OC i AC i tak wlasnie robie bo mam raty miesieczne, natomiast samego kredytu nie splacam, bo na razie nie mam stalych dochodow.
Czy po wypowiedzeniu umowy, z tresci ktorej wynika, ze moim obowiazkiem jest placenie AC, obowiazek placenia AC juz mnie nie dotyczy?
Jesli zabiora mi samochod i wystawia na licytacje to dopoki samochod nie zostanie sprzedany, czy musze placic za niego obowiazkowe OC? (wspolwlascicielem jest oczywiscie GB 49/51%).

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Powrót