Gewerba a odprowadzanie podatków

• Autor wątku Autor wątku MarioBro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarioBro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Historia wygląda tak:

Od stycznia tego roku prowadzę działalność w Niemczech jako podwykonawca.(na gewerbie). We wszystkich sprawach papierkowych pomaga mi znajomy z którym razem pracuję ale również daje mi zlecenia na różne prace. oraz oczywiście księgowa
Od stycznia do lipca tego roku zarobiłem około 35000euro. W lipcu tego roku wziąłem ślub(mamy dwójkę dzieci) :).
W następnym roku będę musiał rozliczyć się z podatku.

Moje pytania do Was wyglądają tak:

-Do jakiej kwoty jestem zwolniony z podatku jako żonaty mężczyzna prowadząc swoją działalność
-Za cały rok kalendarzowy będę mógł rozliczać się jako żonaty? czy Finanzant podzieli to mi na okres kawaler od stycznia do lipca, a od lipca do grudnia jako żonaty.(księgowa mówiła mi że raczej jako żonaty za cały rok kalendarzowy ale nie chce mi się wierzyć)?
-Jaką kwotę podatku będę musiał zapłacic od takiej kwoty (35000Euro) w moim przypadku.

Naprawdę jestem zielony w tym proszę o pomoc bo czuję że kolega wprowadza mnie celowo w błąd czyli chce mnie oszukać

Ostatnia edycja:
Chciałbym dodać że posiadam Freistellungsbescheinigung (przepraszam za kolejny post ale już nie mogę go edytować)

Szczerze to wyglada w ten sposob, ze jak jestes zonaty, nie chce za bardzo podawac dokladnych sum ale to jest kolo 17 000 euro wolnych od podatku. Jako kawaler okolo 8000 / 9000 euro

Sa dwie kwestie VAT i PODATEK

Doliczales vat do swoich rachunkow ? vat trzeba oddac

Jesli chodzi o czysty podatek, to zalezy, co wliczysz, paliwo, rachunki itd.

Pewnie na chlopski rozum i w moim mniemaniu cos okolo 3500 euro podatku :)

Powrót