gewerba- duży problem

• Autor wątku Autor wątku lee23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lee23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mój problem polega na tym, że w 2011 roku pojechałem do niemiec, tam znajomego księgowy założył mi gewerbę ( nie byłem w żadnym urzędzie chyba podpisałem mu pełnomocnictwo). Pracę skończyłem wróciłem do Poldki i tu zacząłem pracę i o zgrozo okazuje się że dalej mam otwartą działalność... Nie wiem czy były tam płacone podatki ( ale na pewno nie) tak samo nie rozliczałem się tam... Naiwność ludzka nie zna granic- mówię o sobie. I tu moje pytanie co w tej sytuacji mogę zrobić,wiem że muszę ją zamknąć tylko nie wiem w jaki sposób.
RATUNKU

"Gewerbe", czyli działalność gospodarczą, możesz w każdym czasie odmeldować i nie jest to żaden problem. Wpisz w niemieckim Google-u, czyli Google hasło Gewerbeabmeldung i miejscowość/miasto, w którym Gewerbe zameldowałeś, i tam powinieneś znaleźć formlarz "Gewerbeabmeldung". Wypełnij ten formularz, podpisz i prześlij do tamtego urzędu, gdzie Gewerbe zameldowałeś; możesz wysłać także faksem; w większości urzędów możesz to zrobić także pocztą elektroniczną.
Jeśli chodzi o podatki: Obowiązek podatkowy w Niemczech nie wynika z samego faktu, że ktoś ma w Niemczech zameldowane Gewerbe/działalność gospodarczą, lecz z tego, że ktoś w wyniku działalności gospodarczej miał obroty i przychody, które podlegają opodatkowaniu. Jeśli zatem uzyskiwałeś z Gewerbe jakieś przychody, jeśli wystawiałeś rachunki za swoją pracę i ktoś płacił Ci pieniądze, to powinienes złożyć stosowne oświadczenia podatkowe, żeby niem. urząd skarbowy (Finanzamt) na ich podstawie wiedział, czy w ogóle, a jeśli tak, to ile i jakiego podatku masz zapłacić. Nawet jeśli obowiązek oświadcczeń zaniedbałeś, to możesz to wszystko jeszcze załatwić w ten sposób, że te oświadczenia za zaległe lata złożysz. Jeśli to zaniedbasz, to istnieje możliwość, że podstawa opodatkowania (czyli Twój dochód lub Twoje obroty) zostanie przez Finanzamt oszacowana i na tej podstawie wyliczony zostanie podatek do zapłacenia, którego wysokość nie będzie miała nic wspólnego z rzeczywistością.

Ostatnia edycja:
witam, dołącze się do tematu:
Mam problem,chodzi o działalność w niemczech a mianowicie o tzw gewerbe. Dwanaście lat temu miałam założoną działalność w berlinie którą zaraz zamknełam,nadmieniam że w tym czasie nie pracowłam nic nie opłacałam.Czas miedzy otworzeniem a zamknieciem wynosił 1 dzień lub 3 miesiące ciężko jest mi rozszyfrować pisma niemiecki.Moje pytanie jest takie czy bede miec kłopoty gdyż nie zgłosiłam faktu zamknięcia do urzedu skarbowego.?Zaraz po założeniu i zamknięciu gewerbe wróciłam do polski gdzie na adres zamieszkanian którego nie zmieniłam od kilkunastu lat nie przyszła żadna korespondencja z niemiec.Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz lub podpowiedź co powinnam zrobić w tej sytuacji

Powrót