Gewerba i ubezpieczenie zdrowotne w AOK

• Autor wątku Autor wątku pectore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pectore

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witajcie drodzy forumowicze !
Powiedzcie mi, jesli ktos oczywiscie wie. Jak to sie ma z ubezpieczeniem w AOK ? Mi na wstepie powiedziano, nie wiem czy dobrze zrozumialem - do kwoty okolo 1500 euro trzeba placic 270 euro i pozniej powyzej tej kwoty juz nic nie wiem jak to wyglada.
Na pewno jest chyba jakos tak, ze 14 % od dochodu. Ale ktorego dochodu ? Chodzi o ten dochod co mam wypisany w rachunkach, czy np po odjeciu dojazdu do pracy, czyli zakupionego paliwa, mieszkania itd ?

Bo rownie dobrze mozna miec dochodu 3000 euro ale po oplaceniu wszystkich rachunkow zostanie np 2000. Nie wiem jak to wyglada. Czy AOK juz nie interesuje ile sie wydalo na firme tylko liczy sie czysty zysk z rachunkow ? No tak ale druga sprawa. Np 10 euro brutto, czy 10 euro brutto minus podatek. :P Albo 10 euro brutto + 19% vatu ? Od ktorej to kwoty jest liczone ?

Pozdrawiam serdecznie

To jest troche skomplikowane. Na pewno te 14% nie jest liczone od dochodu netto, bo mozesz odjac pewne koszty prowadzenia firmy (np. zatrudnienie pracownika, jak masz pracownika, ktoremu placisz 1.200 euro miesiecznie, to odejmujesz jego pensje i od tej kwoty licza te 14%), Ale koszty mieszkania to nie sa koszty "prowadzenia firmy". I nie mozesz sobie odciagnac "oplacenia wszystkich rachunkow". Nie mozesz tez odciagnac kwoty podatku.
Generalnie mozna powiedziec, ze skladka ubezpieczeniowa bedzie obliczana od tej kwoty przychodu, ktora podlega opodatkowaniu w urzedzie skarbowym

Nie do konca bym sie moze zgodzil, bo jakby nie patrzec jakis pokoj tam mam wydzielony do prowadzenia firmy, gdzie stoi komputer, biurko i tam pracuje, wystawiam rachunki itd.

Czyli mowisz np jak wysylam co miesiac raport vat do finanzamtu i tam zaliczam paliwo, np kupno biurka, rachunkow itd to wtedy dochod minus te zakupy to jest podstawa do wyliczenia podatku, a pozniej do ubezpieczenia ?

Nie wiem, nie orientuje sie w tym temacie. Zakladajac ze zarobie np 2000 euro i w tym wydam na paliwo z 200 euro i na inne rzeczy 200 euro. Oczywiscie wszystko rzeczy firmowe. To wtedy podstawa do wyliczenia ubezpieczenia jest 1600 euro ? Pytam, dlatego, ze te kwoty na ubezpieczenie nie sa takie male. Zawsze pare groszy gdzies tam zostanie w kieszeni

Ostatnia edycja:
Nie wiem az tak szczegolowo, co AOK uznaje za "koszty prowadzenia firmy" (Betriebsausgaben). Byc moze sa roznice miedzy tym, co uznaje Finanzamt a co kasa chorych.
Sadze, ze jest to analogiczne do prowadzenia dzialalnosci gospodarczej w Polsce i oplacania ZUSu od "przychodu". Ale o szczegoly musisz sie zapytac w niemieckiej kasie chorych. Na poczatku oni pewnie cie oszacuja na podstawie twoich danych, a po roku, gdy zaplacisz juz regularny podatek dochodowy w niemieckim Finanzamcie, za podstawe wezma "zu versteurendes Einkommen", czyli "dochod podlegajacy opodatkowaniu".

Powrót