Gewerbe - KRUS

• Autor wątku Autor wątku Heinrich24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heinrich24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
mam pytanie odnośnie Gewerbe /budowlanka/Trockenbau. Jestem płatnikiem KRUSu w Polsce, pracuje w Niemczech od września. Jak to wygląda z podatkami? Płaci sie einkommensteuer? istnieją firmy które pośredniczą w rejestracji i ewentualnie którym płaci się jakieś miesięczne pieniądze i one odprowadzają podatek (jak rozumiem miesięcznie wtedy)?
prosze o odpowiedz, bartek

Gewerbe jeżeli masz zarejestrowane w Niemczech musisz być również tam ubezpieczony.
W KRUSIE musisz zgłosić że tam prowadzisz działalność w tym czasie nie możesz opłacać KRUSU. Podlegasz opodatkowaniu w Niemczech

dzieki za odpowiedź!!!
rozumiem że nie mogę opłacac KRUSU, ale jeżeli opłacałbym dalej to ten proceder "kiedyś wyjdzie"?Pytam w związku z tym że kto jest w KRUSIE to nie płaci w Polsce podatków dochodowych itp. Zakładam, że w Niemczech będę musiał odprowadzic jakieś podatki dochodowe, tak? Czy do pewnego poziomu dochodów się tego nie robi? Jest sporo wpisów na necie o tym, ale rzadko znajduję coś aktualnego, tzn. nie wiem czy coś sie zmieniło w tym obszarze od maja 2011...
dzięki
Bartek

Powrót