Gewerbe problem czy nie?

• Autor wątku Autor wątku cegielkapck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cegielkapck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, prosze o pomoc. Mianowicie byłem w 2013r. w Niemczech- pojechałem do pracy, na miejscu powiedziano mi żeby pracować muszę założyć gewerbe. Był przy tym jakiś księgowy z którym aktualnie nie mam kontaktu porozumiewiał sie on głównie z "szefem(gmbh)" miał prowadzić nasze sprawy (płacił mu ponoć ten szef). Więc zostałem zameldowany przy pomocy szefa w pokoju w jakimś domu(w którym mieszkałem), otrzymałem dokument Anmeldung, następnie Gewerbe anmeldung. I tak przez 2,5 mc pracy nie było nie uzyskałem żadnego przychodu.... skończyły mi sie pieniądze, właściciel pokoju kazał się wymeldować... udało mi sie za pomocą angielskiego uzyskałem abmeldung i wróciłem do Polski. Nie wiem czy ksiegowy porobił jakie zeznania cokolwiek nie wiem nawet czy ta gewerbe została otwarta czy nie, przez czas mieszkania w Niemczech nie dostałem zadnego numeru podatkowego, żadnych dodatkowych dokumentów nie uzupełniałem, żadnego ubezpieczenia poza polskim nie miałem.
Do polski wróciłem w grudniu 2013r. do tej pory nic żadne dokumenty, ponaglenia czy cos, mi nie przyszło. I nie wiem czy jestem w D.... czy nie otworzyłem żadnej gewerbe. Czy natomist otwożyłem Gewerbe anmeldung natomiast zamknąłem samym wymeldowaniem z mieszkania abmeldung?

Wymeldowanie z mieszkania nie oznacza wymeldowania Gewerbe, czyli działalności gospodarczej. Tą Gewerbe, czyli działalność gospodarczą odmeldowuje się osobno i w innym urzędzie. Straszne jest to, że Ty nawet nie wiesz, czy ta Twoja Gewerbe została w ogóle zameldowana. Nie dali Ci kopii zameldowania? Tak czy owak, wielkiego zmartwienia nie masz, bo najgorsze może być to, że niem. Finanzamt, czyli tamtejszy urząd skarbowy, może naliczać Ci podatki na podstawie oszacowania. Jeśli jednak, jak piszesz, nie miałeś żadnych dochodów, to w razie, gdybyś dostał jakąś decyzję podatkową, możesz jeszcze złożyć oświadczenie podatkowe (na specjalnym formularzu), w którym oświadczysz, że Twoje dochody wynosiły "0". Wówczas nie będziesz musiał płacić podatku. W przyszłości nie możesz się tak ślepo zdawać na inne osoby; powinieneś przynajmniej wziąć od nich kopię tych dokumentów, które dla Ciebie składali w jakichś urzędach.

mam dokumenty 3:) Anmeldung, Gewerbe anmeldung abmeldung

Powrót