Gewerbe zamknieta bez mojej wiedzy

• Autor wątku Autor wątku seba.72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba.72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam forumowiczów i proszę o pomoc. Przejrzałem ostatnie tematy dotyczące gewerby i nic podobnego nie znalazłem.
Gewerbe otworzyłem w 2013r. W maju tego roku postanowiłem zakończyć działalność w Niemczech. Wysłałem pismo do banku -zamkniecie konta, Familienkasse -wstrzymanie kindergeld, GewA3 -zamkniecie działalności z dniem 15.05. Nie otrzymałem potwierdzenia o zamknięciu działalności i poprosiłem kumpla aby je dla mnie pobrał bo chcialbym się rozliczyć z Finanzamt i ostatecznie rozstać się z Niemcami. Wczoraj otrzymałem również pismo z Familienkasse, odpowiedż na moją prośbę o wstrzymanie zasiłku w którym proszą o kopie potwierdzenia wymeldowania z mieszkania i zamknięcia działalności. Kumpel pobrał i wysłał mi potwierdzenie zamknięcia gewerbe.
Okazało się że zamknięto mi gewerbe w styczniu tego roku. Nie wiem kto, jak, dlaczego? Fakt jest faktem. Nie mając o tym pojęcia w marcu pojechałem jeszcze popracować. Popracowałem, wystawiłem rachunki, wziąłem pieniądze, wysłałem wspomniane pisma i wróciłem. Co z tym teraz zrobić?
Rachunki wystawiłem jak się okazuje nie mając już działalności. Familienkasse poinormowałem o zamknięciu gewerbe w maju i do tego czasu na konto wpływał kindergeld. Jak z tego wybrnąć?
Dodam tylko że pod koniec roku 2016 zostałem chyba wymeldowany przez właściciela mieszkania. Byłem wtedy w Polsce na święta.
Proszę o pomoc, podpowiedż jak to pozałatwiać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

A czy zgłosiłeś w ubezpieczeniu że kończysz działalność i wracasz do PL.
Nie zdziw się jak przyjdzie rachunek za ubezpieczenie.
Powodzenia

Dzięki za zainteresowanie.
Szczerze pisząc nikt nigdy nie proponował mi nawet jakiegokolwiek ubezpieczenia.
Coraz ciekawiej się zaczyna robić.

Jak nie byłeś ubezpieczony to nie zglaszaj tego teraz,to było ważne w tym czasie jak pracowałeś.Rozliczenie ze skarbówką zrobisz jak się oni sami do ciebie odezwią.

Powrót