Gewerbe zatrudnianie pracowników

• Autor wątku Autor wątku mkm2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkm2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Prowadzę gewerbe roczny dochód ok 40 tyś euro - chcę zacząć współpracować z kilkoma znajomymi z Polski ok 4-5 osób cyklicznie i mam kilka pytań dotyczących zatrudnienia

1. Z tego co się dowiedziałem mam możliwość zatrudnienia tych pracowników jeżeli uzyskam pozwolenie - jak wygląda takie rozwiązanie z meldunkiem oraz finansowo tj. ubezpieczenia, opodatkowanie czy nie lepszym rozwiązaniem jest aby każdy z osobna posiadał gewerbe jeżeli nie przekraczali by progu wejścia na VAT?

2. Czy w przypadku kiedy prowadzili by gewerbe, mogą wystawiać mi za wykonaną prace rachunek, który wliczę w swoje koszty natomiast ja bezpośrednio wystawiał bym rachunek za całość zleceniodawcy? (chodzi o budowlanke)

3. Swoje biuro mam zaejestrowane w mieszkaniu w którym mieszkam w Niemczech - czy więc osób może ze mną dzielić "biuro" w tym mieszkaniu? chodzi o założenie gewerbe bez konieczności posiadania meldunku w Niemczech

Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie jestem specjalista a raczej praktykiem więc postaram się coś doradzić jednak proszę o weryfikacje kogoś innego
Co do zatudnienia - sam współpracuje z kilkoma znajomymi przyjeżdzaja do niemiec i posiadają działalność w polsce, wystawiają zleceniodawcy rachunek a nadwyżkę dla mnie po prostu gubimy w rachunkach które ja wystawiam w ten sposób unikniesz konieczności meldunku itp

Powrót