Ginekolog.

• Autor wątku Autor wątku MysteriousGirl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MysteriousGirl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam . :)
Mam takie pytanie. Czy dziewczyna w wieku 15 lat może iść sama do ginekologa.? Czy koniecznie musi iść z osobą pełnoletnią. ? Mam problem i chciałam się wybrać, ale słyszałam że w tym wieku ginekolog może ze mną tylko porozmawiać jeśli pójdę sama. Jeśli chodzi o badanie to ponoć musi koniecznie być ze mną osoba dorosła. Czy to prawda. ?

Pozdrawiam . ^^

Zgodnie z art.32 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, "lekarz może przeprowadzić badanie lub udzielić innych świadczeń zdrowotnych, z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, po wyrażeniu zgody przez pacjenta. Jeżeli pacjent jest małoletni lub niezdolny do świadomego wyrażenia zgody, wymagana jest zgoda jego przedstawiciela ustawowego, a gdy pacjent nie ma przedstawiciela ustawowego lub porozumienie się z nim jest niemożliwe - zgoda sądu opiekuńczego".
Ponadto, jeżeli zachodzi potrzeba przeprowadzenia badania osoby, małoletniej zgodę na przeprowadzenie badania może wyrazić także opiekun faktyczny (opiekun faktyczny to osoba wykonującą, bez obowiązku ustawowego, stałą pieczę nad pacjentem, który ze względu na wiek, stan zdrowia albo swój stan psychiczny pieczy takiej wymaga).

Jeśli więc okaże się że należy Cię zbadać lub udzielić Ci innych świadczeń zdrowotnych, lekarz rzeczywiście powinien się powstrzymać przed dokonywaniem takich czynności aż do uzyskania stosownej zgody osoby uprawnionej do jej wyrażenia.

Wyjątkowo lekarz może badać lub udzielać pacjentowi innego świadczenia zdrowotnego bez jego zgody aletylko wówczas gdy pacjent wymaga niezwłocznej pomocy lekarskiej, a ze względu na stan zdrowia lub wiek nie może wyrazić zgody i nie ma możliwości porozumienia się z jego przedstawicielem ustawowym lub opiekunem faktycznym.

Dzięki . ^

Powrót