GIODO a SSL

• Autor wątku Autor wątku veron74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veron74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Mam następujące pytanie. Czy GIODO wymaga zainstalowanego SSL'a w systemach które przechowują dane osobowe? Mówię tutaj o panelach administracyjnych online.. np. p.administracyjny do zarządzania naszą-klasą, czy chociażby sklepem internetowym.

SSL szyfruje informacje, które są przesyłane. Dane osobowe można zabezpieczać za jego pomocą - np. przy rejestracji, logowaniu.
Przechowywanie danych osobowych wiąże się z zabezpieczeniami przed robakami, które dane zamierzają wykraść. Jeżeli jakiś admin przechowuje dane osobowe w panelu administracyjnym to wg. mnie nie ma pojęcia o zagrożeniach i zapewne to jakiś amator. Wystarczy, że ktoś włamie się na zaplecze i uzyska dostęp do wszystkich informacji. Są firmy, które specjalizują się tylko w przechowywaniu danych.

Są skrypty, które pozwalają po wpisaniu danych osobowych użytkownika na pokazanie ich np. tylko znajomym użytkownika. Jeżeli użytkownik sobie życzy zaznacza taką opcję i nie widać jego danych.

W sklepach internetowych najczęściej w panelu użytkownika osoba wpisuje swoje dane i ma prawo nimi zarządzać. SSL jest konieczne przy rejestracji, logowaniu, żeby osoba trzecia nie mogła przez nasłuchanie loginu i hasła uzyskać dostępu do tych danych.

Admin powinien zabezpieczyć dane na innym nośniku niż ten na, którym ma całą witrynę. To chyba oczywiste, że musi dysponować legalnym oprogramowaniem antywirusowym i najlepiej jakby miał jeszcze inne, specjalistyczne programy.

Ostatnia edycja:
Jako informatyk odpowiem, że nie wydaje mi się, żeby GIODO interesowało czy używasz SSL czy może kryptografii kwantowej. Zapewne sprowadza się to do tego, że dane mają być możliwie dobrze zabezpieczone, a jeśli coś wycieknie i będzie to wynikiem Twojego zaniechania w stosowaniu powszechnie uznanych metod to dopiero wtedy się przyczepią. Kwestia czy pozwolisz sobie na takie ryzyko. SSL to nie jedyny sposób zabezpieczenia kanału transmisyjnego... choć na razie wydaje się być dość skuteczny.

Powrót