Giodo Prosze o pomoc odnośnie wniosku.

• Autor wątku Autor wątku marking
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marking

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie.
Chcę zarejestrować zbiór w Giodo i mam problem w punkcie B3.
Nie wiem czy zaznaczyć mam że opcję

1.
administrator danych powierzył w drodze umowy zawartej na piśmie przetwarzanie danych innemu podmiotowi (art. 31 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych).
czy opcję
2.
administrator danych przewiduje powierzenie przetwarzania danych innemu podmiotowi.

Już tłumacze dlaczego.

Otóż chce handlować na Allegro.
Wysyłki będą robione Pocztą Polską (z którą nie muszę podpisywać umowy z tego co się już zorientowałem)
oraz
DPD - tutaj z firmą nie chcę podpisywać umowy na świadczenie usług, bo nie wiem ile paczek będę początkowo wysyłał. Chciałem natomiast podpisać umowę na powierzenie przetwarzania danych, ale okazuje się, że oni jej w ogóle nie podpisują ponieważ cytuję odpowiedź z maila:
„Załącznikiem do umowy i jednocześnie jej integralną część stanowią Szczegółowe Warunki Wykonywania Usług, a tam kompleksowo uregulowane zostały kwestie związane z przetwarzaniem danych osobowych. Tym samym nie ma potrzeby zawierania dodatkowej umowy w tym zakresie.”
Z tego co się orientuję, jeśli źle myślę prosze mnie poprawić.
- Każdorazowe nadanie paczki jest zawarciem umowy? więc każdorazowo również obowiązują w/w Szczegółowe Warunki Wykonywania usług.
W warunkach tych czytam że:
23.1 Z chwilą zawarcia Umowy Zleceniodawca, zgodnie
z przepisami art. 31 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku
o ochronie danych osobowych, powierza DPD przetwarzanie
danych osobowych w zakresie numerów weryfikowalnych
dokumentów tożsamości Nadawców i Odbiorców Przesyłek,
w celu realizacji przez DPD Usług. Dane Nadawcy i Odbiorcy
Przesyłki umieszczone w Potwierdzeniu Nadania stanowią
dane przetwarzane przez DPD na mocy Prawa pocztowego
oraz Prawa przewozowego.
więcej tutaj na stronie 19: ***mod***

Dodatkowo z tego co sprawdziłem firmy kurierskie są wpisani jako operatorzy pocztowi w UKE Rejestr operatorów pocztowych - UKE

Jak więc zarejestrować prawidłowo zbiór? Faktycznie nie mam podpisanej umowy, wiec jak wypełnić punkt B3, skoro wychodzi na to że jej mieć jeśli dobrze rozumiem nie muszę w tych przypadkach.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót