Głosowanie sms w TV a prawo

• Autor wątku Autor wątku coffeinee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

coffeinee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Mam pytanie czy np. w takim Big Brotherze, Mam Talent itp. głosowanie widzów płatnymi smsami jest na serio zliczane a wynik jest prawdziwy i przestrzegany? czy są na to jakieś przepisy prawne których telewizja musi się trzymać? jakieś kontrolujące organy, komisje? Bo tyle się mówi o tym, że wszystko jest oszukane, ustawione i według scenariusza. Więc jestem ciekawa co na to prawo polskie. I jak jest naprawdę.

Wiem, ze np w Audiotele w dawnych czasach ustawiali wygraną osobę (aktora lub znajomego stacji który grał pana Janusza który wygrywa samochód a w rzeczywistości nie było żadnej wygranej.

Często się podaje też, że w konkursach smsowych wygrała Jolanta z Bździnowa, Franciszek z Ustrzyc Dolnych itp. też mi się to wydaje podejrzane.

Jeśli ktoś coś wie proszę o odpowiedzi :).

Regulamin konkursu
(który nie może jednak naruszać prawa ani zawierać kalauzul niedozwolonych)

UOKiK sprawuje nadzór na poprawnym przeprowadzaniem konkursów (zgodnie z regulaminem w świetle prawa) jeśli masz takie wątpliwości jak powyżej zgłoś to do UOKiK

Żaden problem dobierać w programie takim jak Big Brother takie ujęcia, które stawiają daną osobę w dobrym czy gorszym świetle i w ten sposób kreować zwycięzcę. Ci, którzy oglądają to non stop należą raczej do mniejszości (a przynajmniej chciałbym w to wierzyć).

no wierzyc mi sie nie chce ze UOKiK bada sprawy w jakim swietle sa postrzegane osoby w tym big brather...przeciez widac ze to wszystko jest pod publiczkę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót