Gmina wydzierżawiła połowę mojego budynku - jak to jest możliwe

• Autor wątku Autor wątku Azalizh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azalizh

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Niezalegalizowany budynek gospodarczy w 1/3 znajduje się na moim gruncie (2 działki i po środku budynek). Zgodnie z prawem, to co się znajduje na moim gruncie jest moją własnością. Budynku nie można go zburzyć, ponieważ naruszyłby własność gminy. Gmina właśnie go wydzierżawiła w całości, a najemca go użytkuje.

Jak mogę wpłynąć na rozwiązanie umowy najmu?

Jakim prawem gmina (ktokolwiek) może wydzierżawić budynek, który nie jest w pełni jego własnością? Jaka ustawa to reguluje?

PS. Niestety od mojej strony nie ma wejścia do budynku.

Jak mogę wpłynąć na rozwiązanie umowy najmu?
Raczej nie wpłyniesz.
Zgodnie z prawem, to co się znajduje na moim gruncie jest moją własnością.
Nie zawsze

Możesz żądać od gminy zawarcia z Tobą umowy np. dzierżawy gruntu, ustanowienia służebności albo innego najmu.

Możesz też:
Przepis prawny:
Art. 231. § 1. KC Samoistny posiadacz gruntu w dobrej wierze, który wzniósł na powierzchni lub pod powierzchnią gruntu budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby właściciel przeniósł na niego własność zajętej działki za odpowiednim wynagrodzeniem.
§ 2. Właściciel gruntu, na którym wzniesiono budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby ten, kto wzniósł budynek lub inne urządzenie, nabył od niego własność działki za odpowiednim wynagrodzeniem.

tcp napisał:
Możesz żądać od gminy zawarcia z Tobą umowy np. dzierżawy gruntu, ustanowienia służebności albo innego najmu.
Kwestia jest tego typu jak właśnie podeprzeć swój wniosek o dzierżawę gruntu. W tym celu musiałbym znaleźć odpowiedni przepis stanowiący, że w sytuacji gdy budynek znajduje się na dwóch działkach, gmina powinna zapytać mnie o jakąkolwiek czynność prawną lub zapytać czy ja nie chciałbym wydzierżawić tej działki. O niczym takim nie zostałem powiadomiony.

tcp napisał:
Możesz też:
Przepis prawny:
Art. 231. § 1. KC Samoistny posiadacz gruntu w dobrej wierze, który wzniósł na powierzchni lub pod powierzchnią gruntu budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby właściciel przeniósł na niego własność zajętej działki za odpowiednim wynagrodzeniem.
§ 2. Właściciel gruntu, na którym wzniesiono budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby ten, kto wzniósł budynek lub inne urządzenie, nabył od niego własność działki za odpowiednim wynagrodzeniem.

No właśnie, ale tu prawo stanowi o bezpośredniej sprzedaży mi albo gminie gruntu. Niestety gmina na pewno nie będzie chciała sprzedać. Poza tym to nie ja wzniosłem budynek, ale już tu jest od 20 lat.

gmina powinna zapytać mnie o jakąkolwiek czynność prawną lub zapytać czy ja nie chciałbym wydzierżawić tej działki.
Nie, źle mnie zrozumiałeś. Gmina wynajmuje budynek Panu X. To jest jedna sprawa i na nią nie wpłyniesz.

Możesz żądać od Gminy, żeby najęła (dzierżawiła, stała się nieruchomością władnącą) od Ciebie ten kawałek Twojego gruntu, który jest Twoją własnością, a który Gmina zajmuje.

Prawnie możesz zażądać ustanowienia służebności gruntowej, choć dzierżawa byłaby lepszym rozwiązaniem.

tcp napisał:
Nie, źle mnie zrozumiałeś. Gmina wynajmuje budynek Panu X. To jest jedna sprawa i na nią nie wpłyniesz.

Nie bardzo rozumiem jak ktoś (tu gmina) może rozporządzać częścią budynku która nie jest jego własnością, bez ustalonej służebności gruntowej. Gdyby wejście byłoby od mojej strony ja też mógłbym je nająć komuś i co wtedy?

Czy gmina miała do tego prawo?

Kwestia dotyczy budynku gospodarczego, który nawet próbowano zalegalizować, ale nic z tego. Swoje podejście że część budynku stanowi moją własność opieram na Superficies solo cedit (Art. 191. i 48. KC) oraz faktem, że nie jest zalegalizowany (jak rozumiem nie stanowi osobnej własności, nieruchomości).

Dziękuję tcp za odpowiedzi.

Powrót