Godziny pracy, czy mogę przyjść wcześniej?

• Autor wątku Autor wątku piotr_tola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr_tola

Stały bywalec
Odpowiedzi
566
Moja firma przeniosła się do nowego miejsca. I przy okazji zmienił się przełożony.
Wg regulaminu pracy mam obowiązek być w pracy od godziny 8:00 do 16:00.
Problem w tym, że w nowym miejscu komunikacja jest fatalna i połączenie mam takie, że mogę być w pracy tuż po godzinie 7:00.
I nowy szef ma z tym problem, twierdzi, że jak jestem w pracy od 7:00 do 16:00 to on wg prawa MUSI mi wypłacać nadgodziny, mimo, że się o to nie upominam.
Zaznaczam, że jestem do 16:00 bo tego wymaga charakter pracy a wejścia i wyjścia są rejestrowane.
A o 7:00 firma już normalnie pracuje, bo otwiera się wcześniej.

Czy on ma rację, czy mogę sobie przyjść wcześniej i być w pracy 9 godzin z własnej woli?

piotr_tola napisał:
twierdzi, że jak jestem w pracy od 7:00 do 16:00 to on wg prawa MUSI mi wypłacać nadgodziny, mimo, że się o to nie upominam.
Nie jest to prawdą
Praca w godzinach nadliczbowych z reguły jest na polecenie pracodawcy i dopóki nie ma takiego polecenia nią nie jest. W wyjątkowych sytuacjach może się zdarzyć tylko tak ,że o pracy w nadgodzinach zadecyduje pracownik i powinno być to uznane
Natomiast co do wcześniejszego przyjścia do firmy , tę kwestie powinien regulować regulamin pracy na ile wcześniej pracownik może stawić się do firmy . Wiadomo jest ,że niekiedy ze względu właśnie na dojazdy pracownik nie ma wpływu na czas w którym będzie już w firmie.
Częściowo przełożony może mieć też racje, jeżeli czas pracy zlicza np. system i jego ustawienia zaliczają ten wcześniejszy pobyt jako godziny nadliczbowe - wszystko zależy od jego konfiguracji.
Proponuje napisać pismo do działu HR z informacją dlaczego jesteś wcześniej i żeby tego czasu nie liczyć jako nadgodziny

Powrót