Godziny w szkole.

• Autor wątku Autor wątku Bexta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bexta

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam ! Otóż mam pytanie odnośnie tego ile według prawa może być realizowanych godzin tygodniowo w 4 technikum ? Może to głupie pytanie ,ale po zmianie planu posiadamy 38 h w tygodniu , nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ,że muszę dojeżdżać dość spory kawałek do szkoły i często wracam około 18 do domu i brakuje jednym słowem czasu na obowiązki szkolne i zregenerowanie sił ... I tu moje pytanie , czy taka ilość godzin jest zgodna z prawem ? Mam nadzieję ,że ktoś podejdzie do tego pytania poważnie , a nie ,że nie chce się uczyć lub coś w ten deseń ... Po prostu nie mam sił na nic po tylu godzinach ...

Ilość godzi reguluje program przyjęty w danej szkole. Jeśli jest ich 38 godzin tygodniowo, to średnio wychodzi 8 dziennie, a więc mniej więcej 8-15.30. Długo, fakt, ale to nie jest szkoły wina że masz tak daleko.

Wiem ,że to jak daleko mam do szkoły to nie jest ich wina , chciałem się tylko spytać czy taka ilość godzin jest prawnie uzasadniona , teraz już wiem ,że nawet jakbym miał 50 tygodniowo to i tak jest wszytko w porządku ... Dzięki za informacje :)

Wychodzi na to jednak, że wprowadziłem Cię w błąd. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 7 lutego 2012 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz. U. z dnia 22 lutego 2012 r.) stanowi, że tygodniowy wymiar godzin lekcyjnych dla uczniów czteroletnich techników wynosi:
I klasa - 33 godziny
II klasa - 36 godzin
III klasa - 34 godziny
IV klasa - 31 godzin
W której jesteś klasie i czy nie masz czasem jakichś zajęć nieobowiązkowych?

Jestem w klasie 4 technikum i te 38h są to godziny obowiązkowe , chodzi o to ,że początkowo plan był odpowiedni i wychodziło właśnie te 31 h lecz po tygodniu nauki od rozpoczęcia roku uświadomili sobie ,że nauczyciele się nie wyrobią z programem to dorzucili nam dodatkowe godziny obowiązkowe ... ;/ Dodam jeszcze ,że w pobliżu znajdują się inne szkoły średnie do ,których uczęszczają moi znajomi i po pokazaniu przez każdego z nich swojego planu zajęć , mój zdecydowanie odbiega w liczbie godzin ...

Ostatnia edycja:
Powrót