Google maps - jaka jest polityka googla ?

• Autor wątku Autor wątku Petrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Petrol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Czy ktoś wie jaka jest polityka googla w stosunku do Google maps. Na ile jest restrykcyjna. Czy aktywnie zajmują się ściganiem osób nielegalnie korzytających z ich map.
W licencji jest zakaz korzystania z ich map w sposób komercyjny a jednak sporo jest sewisów które to robi w mniejszym czy większym zakresie.
Czy może ktoś miał jakieś "kontakty prawne" z google? Prowadził jakies sprawy w sądach czy zawierał jakieś ugody ?

to się ich zapytaj ...będziesz miał odpowiedź ze źródła.....

Ich stanowisko mozna jest oczywiście zgodne z oficjalnymi dokumentami.
Mi chodzi o praktykę. Tego mi nie powiedzą ...

A co konkretnie chcesz zrobić z tymi mapami?

Możesz na komercyjnej stronie użyć mapy jeśli nie jest to istotna część strony (np. możesz pokazać dojazd do swojej firmy).

Po prostu widzę w necie firmy korzystające z tych map w sposób komercyjny. Portale działają od lat i jakby nic google z tym nie robiło. Może taka jest ich polityka, że w licencji sie zabrania a potem się tego nie ściga. Może planuja ścigać jak czas na to przyjdzie?
Przeszukałem net i widzę sporo o słynnej firmie Map1 ale o googlach nic poza cytatami z ich licencji.

Kiedyś już było takie pytanie, przeklejam odpowiedź.

Punkt z google maps FAQ FAQ - Google Maps API - Google Code

Can I use the Google Maps API on a commercial website?

As long as your site is generally accessible to consumers without charge, you may use the Google Maps API. For example, if your website is supported by advertising, it likely falls within the Google Maps API Terms of Service. If you charge people to place information on your map (e.g. to list their homes for sale), but you display this information using the Google Maps API on a free part of your site, you'll also meet the Google Maps API Terms of Service.

However, not all commercial uses are allowed. If your site meets any of the following criteria you must use Google Maps API Premier:

* Your site is only available to paying customers.
* Your site is only accessible within your company or on your intranet.

Remember, Google reserves the right to suspend or terminate your use of the Google Maps API at any time, so please ensure that you read the Terms of Service carefully.

Czyli strona firmy, która nie pobiera opłat za korzystanie z niej możne używać Google Maps API za darmo. Komercyjność jest tutaj rozumiana jako zarabianie na dostępie do mapy, a nie czy strona należy do osoby prywatnej czy firmy.

To jest jasne.
Tylko to dalej jest ich oficjalne stanowisko.
Ja pytam przekornie "Czy coś z tym robią?".
Stron pobierających opłaty za dostęp do programów z ich mapami jest sporo w sieci.

Petrol napisał:
Możesz podać jakiś przykład?

Petrol napisał:
Co robią i z czym?
Skąd wiesz, że dana strona nie ma z Google podpisanej odpowiedniej licencji na rozszerzone wykorzystanie API (choćby wspomniane Google Maps API Premier)?

Nie wiem. Zakładam teoretycznie że nie wszyscy mają.
Po prostu patrzę na ich ceny i wychodzi mi, że nie mają bo ich usługi są bardzo tanie.

Na razie Google nie atakuje małych przedsiębiorstw i osób prywatnych. Po co? Mają forsy jak lodu, więc po co im jeszcze jakieś małe kary...
Pamiętaj, że kiedyś mogą jednak zacząć atakować (chociaż nie spodziewam się tego).

Pozdrawiam. :)

Petrol napisał:
Nie wiem. Zakładam teoretycznie że nie wszyscy mają.
Po prostu patrzę na ich ceny i wychodzi mi, że nie mają bo ich usługi są bardzo tanie.
to niczego nie dowodzi... licencje mogą być negocjowane indywidualnie, więc i warunki mogą być bardzo różne, włącznie do promocyjnego, darmowego korzystania w oznaczonym czasie...

A, i pamiętaj o przedawnieniu naruszeń, dla firm będzie to 3 lata w postępowaniach cywilnych... ostatnio jeden wielki przypomniał sobie o pewnych małych przedsięwzięciach, sięgnął trzy lata do tyłu i zrobiło się nieciekawie...

_chris_ napisał:
ostatnio jeden wielki przypomniał sobie o pewnych małych przedsięwzięciach, sięgnął trzy lata do tyłu i zrobiło się nieciekawie...
Mówisz o Map1, czy o jeszcze kimś innym? ;)

Powrót