górna granica wieku

• Autor wątku Autor wątku aramgaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aramgaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
czy istnieje jakaś granica wieku chroniąca osobę starszą przed odpowiedzialnościa karna,jeżeli 85 letnia osoba sfałszowała przed 3 laty dokumenty i wyłudziła od pewnej fundacji 15600 zl to czy może za ten czyn odpowiadać przed sądem ?.mimo wieku jest osobą bardzo sprawną fizycznie i umysłowo.jeżeli ja zawiozłam ją tam,to czy moge być pociągnięta do odpowiedzialności karnej za współudział?

Podstawą wymiaru kary będzie prawdopodobnie art. 286 § 1 k.k. czyli do 8 lat pozbawienia wolności + grzywna + obowiązek naprawienia szkody + koszty sądowe

zarzut dla babci --art. 286 &1 KK w zb. z art. 270 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK

zarzut dla ciebie- w zal;eżności od tego co faktycznie zrobiłaś, jaki był twój udział i stan świadomości czynu babci....

chodzi o to ,ze dziadek starał się o odszkodowanie za przymusowa prace na terenach III Rzeszy,jeżdziłam z nim załatwiać te sprawy,dziadek zgomadził dokumenty i odszkodowanie dostał,ale szkopuł w tym ,że teraz wyszło na jaw tzn ja sie dowiedziałam ,że posiadał II lub III dokładnie nie wiem którą,grupę pochodzenia niemieckiego ,więc nie miał prawa do takiego odszkodowania ,dlatego przypuszczam ,ze dokumenty zostały sfałszowane.jak postawic go do odpowiedzialności karnej to boję się że może powiedzieć że ja o tym wiedziałam i moze zwalić na mnie ,że to ja jeszcze sałszowałam te dokumenty.

jeśli nie Ty sfałszowałaś,to nie ma czego się bać....... :wink:
Napisz,jak było.Będzie łatwiej Ci pomóc.Pzdr

Powrót