Gospodarstwo w polsce a socjal -prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Bartelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie, poczytałam trochę forum i mniej więcej wiem jak już to wszystko wygląda.

Zacznę od początku.
3 lata temu wyjechaliśmy z mężem i córeczką do Niemiec. Nie chcieliśmy być na socjalu tylko radzić sobie w miarę możliwości sami. Sadziliśmy że się uda, mąż skończył w Polsce studia i zna bardzo dobrze j. niemiecki . Żyliśmy nadzieją ze znajdzie prace i nie będziemy korzystać z socjalu. Zameldowani byliśmy u kuzynki która była na socjalu na okres dwóch miesięcy. 6 tygodni mąż szukał pracy z marnym skutkiem nie za takie pieniądze byśmy mogli się utrzymać. Postanowiliśmy złożyć papiery o socjal , został nam on przyznany. Jednak okazało się że nie należy on nam się ze względu na posiadaną ziemię w Polsce. Nikt nas o tym nie poinformował dopiero w urzędzie że nie można nic mieć kiedy już było wszystko załatwione. Dobrze nie pamiętam jak to wszystko było. Tak czy siak uznaliśmy z mężem że to nie w porządku i niezgodne z prawem . Zrezygnowaliśmy z socjalu dosłownie po dwóch dniach.
Wróciliśmy do polski.

Miesiąc temu postanowiliśmy ze spróbujemy jeszcze raz.
Wiem jakie papiery musimy zabrać ale teraz moje najważniejsze pytanie.

Mamy ziemie , którą przepiszemy jako darowiznę na brata męża ja jestem aktualnie bezrobotna. Mąż pracuje , ale rezygnuje z pracy chcemy wyjechać pod koniec lutego.
Mamy ziemię, ja przez 6 lat opłacałam crus mąż dłużej , gdy się jej wyzbędziemy zarejestrujemy się jako bezrobotni . I czy to wystarczy ? By legalnie bez żadnego ryzyka dostać socjal w Niemczech ? Socjal chcemy tylko na początek , mamy nadzieje że szybko mężowi znajdą prace lub on sam znajdzie ale bez socjalu sobie tam nie poradzimy.

Pytanie
Jeśli przepiszmy ziemie i nic nie będziemy mieć możemy jechać na socjal ?>

Czytałam że przez dwa lata wstecz trzeba być bezrobotnym by dostać socjal. więc my się nie zaliczamy ??

Bartelka
Nie napisałaś jakie macie obywatelstwo

Ja mam obywatelstwo niemieckie , mąż miał na 3 lata ale już nie ważne i córeczka też ma obywatelstwo niemieckie

Czytałam że przez dwa lata wstecz trzeba być bezrobotnym by dostać socjal. więc my się nie zaliczamy ??

to nie prawda

nieznajomość prawa szkodzi

a tyle w internecie na ten temat pisze;)
co mąż miał na 3 lata?
socjal nie znajdzie pracy mężowi,co najwyzej za 1 euro/h

Ostatnia edycja:
Jeżeli teraz wyjedziesz do Niemiec należy ci się pełny socjal dla całej rodziny.
Jeżeli będziecie starać się o socjal a będziecie zameldowani dalej w Polsce i w Niemczech
Wtedy znowu będą problemy i zwrot niesłusznie otrzymanej pomocy.

Czyli będzie wszystko w porządku jeśli nie będziemy mieć meldunku w Polsce ?

A co z tym crusem ? nie będzie problemu z tym ze mieliśmy ziemie ?? i byliśmy na crusie ???

Mąż miał prawo pobytu przez 3 lata , dostał je w Niemczech na podstawie mojego paszportu .

Czy potrzebny jest papier z Nfz o ubezpieczeniu ? taka historia ubezpieczenia ?

Wtedy gdy dostaliśmy socjal mieliśmy ziemię , nie poniesiemy za to żadnych konsekwencji ? Czy to nie wyjdzie na jaw ? że staraliśmy się o socjal mając majątek w Polsce ?

W niemieckim kodeksie cywilnym jest przeopis*, ze nie wolno w ciagu ostatnich 10 lat przepisac majatku na kogos innego, jesli to by skutkowalo koniecznoscia wyplacania socjalu przez panstwo, a wiec innymi slowy np. emeryt posiadajacy dom nie moze go darowac komus, by na drugi dzien zglosic sie po pomoc panstwa, bo nie ma srodkow do zycia.

Ten przepis ma sens, by nie robic kombinacji z szemranymi darowiznami.

A wiec istnieje duze niebezpieczenstwo , ze przy obliczaniu socjali ponownie wam nalicza wartosc posiadanej kiedys ziemi jako wasz majatek

*§ 528 Rückforderung wegen Verarmung des Schenkers
(1) Soweit der Schenker nach der Vollziehung der Schenkung außerstande ist, seinen angemessenen Unterhalt zu bestreiten und die ihm seinen Verwandten, seinem Ehegatten, seinem Lebenspartner oder seinem früheren Ehegatten oder Lebenspartner gegenüber gesetzlich obliegende Unterhaltspflicht zu erfüllen, kann er von dem Beschenkten die Herausgabe des Geschenkes nach den Vorschriften über die Herausgabe einer ungerechtfertigten Bereicherung fordern. Der Beschenkte kann die Herausgabe durch Zahlung des für den Unterhalt erforderlichen Betrags abwenden. Auf die Verpflichtung des Beschenkten findet die Vorschrift des § 760 sowie die für die Unterhaltspflicht der Verwandten geltende Vorschrift des § 1613 und im Falle des Todes des Schenkers auch die Vorschrift des § 1615 entsprechende Anwendung.
(2) Unter mehreren Beschenkten haftet der früher Beschenkte nur insoweit, als der später Beschenkte nicht verpflichtet ist.

http://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__528.html

Ostatnia edycja:
Czyli nie mamy szans :( Bo ziemia będzie przepisana w styczniu a my chcemy jechać w Lutym. Musimy byc 10 lat bez tej ziemi tak ? jeśli dobrze zrozumiałam.

poszukajcie pracy ,wtedy możecie starać się o Wohngeld (dopłata do mieszkania)

Mąż będzie szukał pracy , ja jestem w ciąży więc na razie mam przerwę.Chcemy socjal tylko na początek , dopóki On czegoś nie znajdzie. A mamy nadzieje ze szybko sobie tam wszystko ułożymy. Tyle że teraz nasze plany legły w gruzach . Przez ta ziemie same problemy nic z tego kompletnie nie mamy a przez nią nie możemy dostać socjalu. Do tego wszystkiego mieliśmy zabrać siostrę rozwódkę z dzieckiem , też w Polsce nie ma życia ani żadnej przyszłości. Jestem załamana że nic z tego nie wyjdzie.

przecież nie musicie razem jechać? wyślij męża do pracy najpierw a potem dołączysz do niego.Po co wam socjal ?za urodzenie dziecka dostaniesz 300 euro przez rok a socjal Ci to zabierze.Chyba się nie opłaca ,lepiej znalezc prace plus ewentualnie Wohngeld i Kindergeld

Ostatnia edycja:
Nie trzeba dramatyzowac, tylko podejsc do sprawy na zasadach zdrowo-rozsadkowych, zamiast probowac piec dwie pieczenie przy jednym ogniu.

A wiec najpierw powstaje pytanie: czy ta ziemia jest OBIEKTYWNIE cos warta czy nie? Jesli w Polsce jest nic nie warta/bardzo malo warta, idzcie do URZEDOWEGO rzeczoznawcy i dajcie ja wycenic, ale bez sciemniania. Po przyjezdzie do Niemiec przedlozycie papier o wartosci tej ziemi, przyjmijmy ze jest warta 20.000 zlotych, czyli 5000 euro. Socjal uzna, ze macie majatek o wartosci 5000 euro, co przy rodzinie jest dopuszczalne i mimo wszystko bedzie wam przyslugiwala pomoc panstwa.

Jesli ta ziemia jest OBIEKTYWNIE warta duzo wiecej, to sorry, ale trudno sie dziwic, ze panstwo niemieckie wam powie, ze macie najpierw skonsumowac wlasny majatek zanim wyciagniecie reke po zasilki. Wtedy oplaca sie bardziej postapic jak pisze Belunia.

Ale doic dwie krowy jednoczesnie, to niestety w zadnym panstwie nie mozna

Powrót