GPL i dystrybucja kodu źródłowego za opłatą

• Autor wątku Autor wątku piterarts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piterarts

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Spotkałem się z problemem interpretacji licencji GPL w pewnym przypadku, o którym raczej nie doczytałem się jasnej odpowiedzi w niniejszej licencji, również nie znalazłem odpowiedzi w FAQ FSF (http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html).

W treści licencji GPL i FAQ FSF jest napisane, że wersję binarną dzieła (programu) można dystrybuować za dowolnie wysoką opłatą, ale w przypadku źródeł programu, które musi mi udostępnić dystrybutor kodu binarnego, ta wysokość opłat jest już ograniczona.

http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html#TOCDoesTheGPLAllowMoney

3.b) dołączyć do niego pisemną ofertę, ważną co najmniej 3 lata, przyznającą każdej stronie trzeciej - za opłatą nie przekraczającą twego kosztu fizycznego wykonywania dystrybucji źródła [...]

Problem pojawia się gdy mówimy np. o dodatku do CMS Joomla!, który jest na licencji GPL, ale żeby go uzyskać, muszę np. wykupić 6-miesięczną subskrybcję, za którą autor życzy sobie często niemało, np. 50 EUR.

W przypadku tego typu dodatków nie ma mowy o dystrybucji kodu binarnego, bo taki fizycznie nie istnieje, a więc dochodzi tu tylko i wyłącznie do dystrybucji kodu źródłowego.

Zgodnie z tym co wyczytałem (zrozumiałem), koszty dystrybucji kodu źródłowego nie powinny przekroczyć fizycznych kosztów wykonania takiej dystrybucji.

Czy w takim wypadku decyzję autora mogę kwestionować?

Pozdrawiam

Witaj, jak mówi licencja GPL, kod źródłowy programu powinien być dostępny dla użytkownika tego programu, natomiast opłata za dostęp nie powinna przekraczać kosztów dystrybucji nośnika. Czyli, moje zdanie jest takie jak i twoje, wprowadzając warunek dostępu do źródeł pod pozorem subskrypcji autor naruszałby postanowienia licencji.

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie jednej sprawy. Utworzyłem pewien wątek na forum.joomla.pl, gdzie poprosiłem o dostęp do komponentów Joomla!:

[...]
Czy ktoś mógłby z własnej dobrej woli podzielić się dodatkami "CB Super Activity Module v1.53", "CB Super Activity Profile Tab v1.53" oraz "CB Plugin Selection 1.2"? Podałem najnowsze wersje, ale nie pogardzę również starszymi.[...]

Odpowiedź moderatora była natomiast taka:
Bardzo chętnie, proszę bardzo oto one:
CB Super Activity Module v1.53 (CB Super Activity Module - Joomla! Extensions Directory)
CB Super Activity Profile Tab v1.53 (CB Super Activity Profile Tab - Joomla! Extensions Directory)
Możesz tam je sobie zamówić, zapłacić i otrzymać. Są to komercyjne dodatki, więc doskonale wiesz, że pisanie próśb o podzielenie się takimi programami nie jest zgodne z Regulaminem. Temat z tego powodu ląduje w koszu.

Nie wiem, czy źle sprecyzowałem co chciałem uzyskać, ale dla mnie wiadomo, że poszukiwałem po prostu jakiegoś darmowego kanału dystrybucji tych dodatków. Zgodnie z tym co przeczytałem w polskim tłumaczeniu GPL oraz FAQ FSF, jeżeli uzyskuję program z płatnej dystrybucji, mogę go dalej dystrybuować płatnie lub bezpłatnie, a więc poszukiwałem takiej osoby, która uzyskała kopie niniejszych dodatków i zechciałaby się "podzielić".

Postanowiłem wszcząć konwersację z moderatorem, próbując przedstawić swoje stanowisko w tej sprawie, moderator bronił się takimi stwierdzeniami:

Zgodnie z licencją możesz sobie znaleźć inny LEGALNY kanał. Twoje stanowisko narusza też prawo autorskie i juz to samo w sobie stanowi wystarczający argument za usunięciem wątku. [...]

Jeśli coś jest płatne, to próby obejścia tego faktu są działaniem niezgodnym z prawem. Tyle mam do powiedzenia [...]

Czy to ja mam nadal problemy ze zrozumieniem licencji GPL i wolności, którą ta licencja zapewnia?

Pozdrawiam

PS: mogę udostępnić pełną konwersację z moderatorem (jako prywatna wiadomość)

no, ale ja ten CB Super Activity Module v1.53 pobrałem na próbę z tego linku za darmo, więc w czym problem?

Różnica jest chociażby w nazwie :)

"Super Activity LIGHT" (bo tylko ta jest do pobrania bez opłat za dystrybucję) jest wersją uszczuploną dodatków "SuperActivity Profile Tab" i "CB Super Activity Profile Tab", ale wszystkie trzy wymienione dodatki autor dystrybuuje na licencji GPL.

Pozdrawiam

Powrót