Gra i Muzyka

• Autor wątku Autor wątku Pelsedu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pelsedu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przeczytałem masę tematów , postów , artykułów ,ale nie odpowiadają na moje pytanie .
Otóż tworzę darmową grę komputerową , mam zamiar wykorzystać muzykę z portalów typu:

MP3 - darmowe mp3 - Strefa - WP.PL
ArtistServer.com - Free music, mp3 downloads, blogs, and more - join the community
Free and legal music downloads - Jamendo
(Znalazłem je na pewnym forum , nie pamiętam linku :( )

Pytanie brzmi odnośnie licencji , jest ona darmowa, w przypadku nie komercyjnym , więc jest ok , ale czy muszę zawrzeć autorów piosenek i tytuł , nie stanowi to dla mnie problemów , i jak się odnosi to jeżeli będę odtwarzał jakąś nową piosenkę , to czy podanie autora i tytułu wystarczy , czy wtedy będę zmuszony do umowy z ZAIKS ?
Nie pobieram za to żadnych pieniędzy , wszelkie pobrane materiały staram się publikować , (pytam się odnośnie tego ,ponieważ projekt jest mały , i szkoda mi w niego wydać pieniążki :) )

Witaj, zapoznaj się z tym tematem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

Pamiętaj przede wszystkim, że to Ty, jako rozpowszechniający muzykę w swojej grze odpowiadasz zawsze za to, aby posiadać odpowiednią licencję dla każdego wykorzystywanego utworu muzycznego - czy to darmową typu jamedo czy też komercyjną.

Co do licencji darmowych - zawsze należy bardzo uważnie przeczytać zapisy licencji. Trzeba zwracać szczególną uwagę na licencje do korzystania nie komercyjnego, bo jeśli nawet gra jest bezpłatna, to jeśli strona ma reklamy, albo np. jakieś opłaty premium czy choćby dotacje / darowizny, to już może być w świetle niektórych licencji traktowana jako komercyjna...

Powrót