Gra internetowa, smsy, podatek?

• Autor wątku Autor wątku Tornera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tornera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mam następujące pytanie:

Załóżmy że zakładam sobie swoją gre komputerową, w którą ludzie grają przez internet. Żeby grać muszą wysłać na moje konto dotpay smsa. Powiedzmy że moje przychody z tych smsów od ludzi to około 10 000 zł miesięcznie.

Czy muszę rejestrować to gdzieś, odprowadzać jakieś podatki?

Co urząd skarbowy może mi zrobić jeśli się dowie o tej mojej działalnosci? Czy może mnie znaleść znając tylko adres mojej strony internetowej?

Co urząd skarbowy może mi zrobić jeśli się dowie o tej mojej działalnosci? Czy może mnie znaleść znając tylko adres mojej strony internetowej?
Znaleźć łatwizna, ale zwykle tak nie działają. Po prostu wykryją, jak zaczniesz wydawać znacznie więcej niż oficjalnie zarabiasz.

Czy muszę rejestrować to gdzieś, odprowadzać jakieś podatki?
Sprzedaż dostępu do gry czyli podatek: 22%VAT i 19% dochodowego,a przy takiej sumie powinno się założyć DG.

Dodam że nie mam jeszcze 18 lat.

Czy ktoś może na mnie donieść lub zgłosić gdzieś że mam taki interes? Jakie mogą być kary?

biorąc pod uwagę twój wiek -takie...- że rodzicom może zabraknąć kasy na ich pokrycie...

Z tym wiekiem to będą problemy, a donieść na ciebie może dosłownie każdy,nawet bank jeśli operacje na koncie będą na podejrzanie duże sumy.
Najprościej by było gdyby jakaś pełnoletnia osoba zarejestrowała DG i "oficjalnie otworzyła" tą stronę, następnie podpisać nową umowę z dostawcą usługi płatnych SMSów i już wszystko jest legalne. Niezapłaconych podatków nie ściągną jeśli minie ponad 5 lat.

Gdzie i jak musiałą by donieść na mnie taka osoba?

Czy sporo z tym zachodu czy wystarczy napisać maila gdzies?

Donosi do najbliższego US
Donosem może być wszystko list,email,telefon itp.byle urzędnicy z US dowiedzieli się o podejrzeniu oszustwa finansowego. Trwa to jakieś 3 minuty.
Donieść może każdy np.zbanowany gracz chce się zemścić, kolega się obrazi, konkurent będzie chciał Cię wygryźć od koloru do wyboru.
Powszechną praktyką jest, że firmy piszą donosy do skarbówki na konkurencję, żeby utrudnić jej życie.

tak jak mówili poprzednicy, lepiej założyć DG. Jeżeli US by to wykrył, mógłby to potraktować jako niezarejestrowana DG, czyli kary i ogromny podatek - 70%(!).

niby już donosili, ale chyba nie wiedzą gdzie i jak bo śpię spokojny i dalej czerpie duże zyski :)

Powrót