Gra internetowa

• Autor wątku Autor wątku mickes27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mickes27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Chciałem zrobić grę internetową opartą na Sadze o Wiedźminie Sapkowskiego. Gra byłaby darmowa. Otóż czy mogę zrobić grę opartą na tych książkach? I czy ewentualnie będę mógł zarabiać na kontach premium?

Jeżeli chodzi o wiedźmina to prawa do niego ma nadal A. Sapkowski i tak na prawdę powinieneś uzyskać od niego zgodę na wykorzystanie postaci (lub wątków z książki) w grze.

Czytałem kiedyś, że wystarczy w stopce napisać, że gra opiera się na jego książkach i nie pobierać pieniędzy za to. A gdzie mogę znaleźć maila Sapkowskiego?

Niestety, źle czytałeś.
Pan Sapkowski dysponuje osobistymi prawami majątkowymi do utworu i on także dysponował prawami do wykorzystywania jego dzieła, i nie wiem czy pamiętasz ale podczas tworzenia gry Wiedźmin głośno było o kwocie jaką za wyłączność do wykorzystywania nazw, postaci itp. Sagi zapłaciła Sapkowskiemu firma CD Projekt RED, więc masz marne szanse na legalne stworzenie klona "The Witcher: VERSUS!" :(

Ale kto mowi o klonie versusa.

Jeśli napiszesz mu, że gra ma na celu promowanie jego twórczości, to pewnie się zgodzi. Oczywiście, jeśli nie będziesz zarabiał.

Nie mam zamiaru zarabiać. Ale nie mogę znaleźć kontaktu do Sapkowskiego. Ani maila, ani poczty

Mówiąc klon miałem na myśli stworzenie gry internetowej na bazie wiedźmina. Co do maila to poszperaj na oficjalnej stronie Sapkowskiego

Już kiedyś szukałem i nie znalazłem.

Powrót