Gra komputerowa - dyskryminuje?

• Autor wątku Autor wątku Leon.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

Leon.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
W pewnej grze, tzw "darmowej" (tak się reklamują przy logowaniu), ktoś kto nie wydaje pieniędzy, nie ma żadnych szans w porównaniu do tych, którzy cokolwiek wydadzą... w sumie jest tak, że kto może więcej wydać, ten wygrywa jak i kiedy chce.
Na mój gust mamy tu prostą dyskryminację: biedni są zmuszeni przegrywać z bogatymi, nie ma żadnego mechanizmu, który wyrównuje szanse albo choćby daje okazję na wyrównanie. Co o tym można myśleć "fachowym" okiem....

W wielu grach jest wprowadzany mechanizm "mikropłatności" (tak naprawdę można tam wydać dużo kasy - analogicznie jak w hazardzie, i jest to podobny mechanizm).. No ale tam, dajmy przykład CS, tam nie ma aż takiej dysproporcji jak tu. Moim zdaniem w tej grze jest obrzydliwa wprost dyskryminacja graczy... coś jak prześladowanie rasowe.... gra nawiasem ma sporo opcji prześladowania ... ..
Moim zdaniem "model finansowy" nie może tłumaczyć tak oczywistej dyskryminacji.... zatem jest tu dyskryminacja czy nie?
Gra generalnie bazuje na psychologii, ludzie lubią wygrywać i pakują, czasem bez opamiętania, kasę... kwoty to nie tysiące, ale czasem dziesiątki tysięcy. Chociaż grają też ludzie bez wydawania pieniędzy, no ale wielu opuściło grę... reszta się zastanawia czy nie opuścić, też.. a więc może dyskryminacja jednak???

Nie ma tu nic niezgodnego z prawem.
Jak się nie podoba - nie graj :)

weź pan /i to rozwiń, dlaczego nie ma...
że niby regulamin gry czy co... regulamin gry ponad prawem? heheh... no ładnie.

Gra jest darmowa. Działa. Możesz grać. A, że chcesz się spomagać prawdziwymi pieniędzmi to jest Twoja sprawa.

Ja się w pełni zgadzam z autorem. Jak kiedyś kupowałem głośniczki do komputera, to za 39.99 mi chcieli dać takie popierdziawki, których się słuchać nie dało. A jak sobie znalazłem takie, co fajnie grały i mi się podobały, to się okazało, że ponad 700 PLN kosztują! Jawna dyskryminacja!

Tymczasem przenoszę temat do HP :D.

Leon. napisał:
weź pan /i to rozwiń, dlaczego nie ma...
że niby regulamin gry czy co... regulamin gry ponad prawem? heheh... no ładnie.

Regulamin nie jest ponad prawem, ale zapisy o płatności za niektóre usługi, przecież prawa nie łamią.

Leon. napisał:
... nie ma żadnego mechanizmu, który wyrównuje szanse albo choćby daje okazję na wyrównanie. Co o tym można myśleć "fachowym" okiem....
Może jakieś punkty za pochodzenie, hm ? Na szczęście ta epoka już minęła.

Komunizm nie przestał jak widać czynić spustoszenia w ludzkich umysłach.

no to teraz zróbcie sobie eksperyment taki ..
jest sobie gra, w której murzyni muszą przegrywać, bo są murzynami...

zapisy za płatności heheh....
gra komputerowa to nie sklep żaden, państwo prawnicy... to nie żaden sklep... powinny być jakieś zasady, a nie tak, że murzyn przegrywa... we wszystkich grach spodziewamy się, że zasady gry są fair....
no chyba że napiszecie, że można robić gry, gdzie żydzi albo murzyni dla zasady przegrywają... tylko czy macie dosyć odwagi, aby takie coś napisać..
Zróbcie grę, albo dajcie zapowiedź, że produkujecie grę, w której muslim z zasady przegrywa - nie ma szans z resztą zawodników.... Myślicie, że będzie krzyk? No i wystawcie to w arabskim kraju.... czy na krzyku się skończy... - możecie spytać kolegów arabów... praktyków w iranie czy gdzieś ... czy nie ma tu identycznej sytuacji?
Chodzi wam o to, że to gra, a w grze można strzelać do policji i tak dalej... ale ja tu mówię nie o postaciach z gry, tylko prawdziwych graczach...
To na forum prawnym gościu mi pisze, że komunizm w moim umyśle poczynił spustoszenia? To słuchaj gościu, uważam, że paru jaśniepanów którzy tu i ówdzie stracili to i owo - dobrze się stało.. jak to powiadają katolicy, bóg tak chciał..... i widzę zalety w 50-letniej okupacji polski przez "komunistów".. gdyby nie oni, to do dziś wasi ojcowie byliby analfabetami... I uważam, że obrażanie mnie tutaj hehe... no nie pasuje do tego forum.. mam serwer i korci mnie aby założyć forum prawne, gdzie prawnicy będą trzymani z dala od udzielania porad... ten zawód należałoby uwolnić....
Myślę też że odpowiednio dużo wam zapłacić, a zaraz będziecie śpiewać, że ta gra łamie prawo - bo łamie, jak nie w tym punkcie to w innych.... i tyle w tym temacie... rewelacji sie po was już nie spodziewam... szybko tu chowacie niewygodne posty.... no i ok... to wasze podwórko...
Jak w sklepie kupię tańszy towar, to nie czuję się przegranym... taka drobna różnica... jak kupię super furę od oblatywacza - bogacza, ale za psie pieniądze, też nie czuję się wykiwanym... a w tej grze ludzie czują się oszukani i rezygnują z gry.. "miliony much nie mogą się mylić".... tak że wasze dywagacje kłócą się z faktami... oczekuję teraz przeprosin od waszego forum za wpis tego jegomościa.... ale nie wiem, czy na to was stać...

A czy Ciebie stać na przeczytanie tego wszystkiego co już napisałeś i zastanowienie się gdzie w tym sens? Wyobraź sobie, że Ty i osoba X dostajecie za darmo samochody. Nie jakieś super, ale sprawne i jeźdżące. Osobę X stać na to by swój samochód podrasować, przez co jest szybszy i ładniejszy niż Twój, bo Ciebie na to nie stać. Gdzie tu dyskyminacja?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót